我都有3隻 IW-S500 ATX機箱仍在服役中(自己及屋企人用),當年來講,用料同設計算係好正!
最近將自己果一隻面板噴黑添(因膠質變黃太嚴重)!

咁多位 CHing 請問邊度重有 InWin S500 賣,搵左好耐,又或者邊位 CHing 有多想出讓 ? 請 PM ! Thanks ! ...
joehlam 發表於 2010-8-26 11:25

IW-S500好耐歷史啦喎,點解仍想要?    我屋企有兩、三隻,個米色面殼都變黃黃地....,結果將其中一隻面殼噴黑玩玩。

面殼噴黑

回復  joehlam

雖然是好耐歷史, 但都係覺得佢最正,所以想要, 你屋企有兩、三隻, 會唔會想出讓一 ...
joehlam 發表於 2010-8-26 22:59

我屋企果幾隻都係較早期(第一代S500?),已經有些少殘舊,可能用多一、兩年就掉,冇打算出讓,抱歉!

第一代既IW-S500,後面只可裝8cm風扇,側板又冇開窿,會比較熱。 我自已就用ring saw幫側板開窿,加強空氣流通,效果都OK;後要個8cm位就諗唔到辦法點加大佢。

回復  FW河本鬼茂

可惜我就無ring saw , 我就裝多個hardisk 風扇係CDROM 位加強小小散熱。 ...
yeungwah 發表於 2010-8-30 23:16

我幾隻一代IW-S500都響側板開窿,有d開一個,有d開夠兩個;而其中一隻,前面8cm風扇位,我拆走左個膠殼,用"鐵皮剪"剪大個窿,再用螺絲收把9cm風扇響果度,上面HDD位綁多隻8cm風扇,加強吹向底板同CPU既氣流.....。

回復  FW河本鬼茂

近期我發現左一個 5.25" 的hd 散熱扇, 好好用, 個機箱終於有個較大既入風口啦, 涼左好 ...
yeungwah 發表於 2010-9-5 16:21

嘩~!你響邊度買到? 貴唔貴?

我覺得ok ! $150 係剪星買(雖然比多100己可買全新case), 包原裝風扇應得1千轉左右, 但你可以自己換 ...
yeungwah 發表於 2010-9-6 11:23

其實,如果自己整(用舊材料改裝),可能都整到,但就冇Evercool造得咁靚咁整齊啦!

回復  FW河本鬼茂
其實都係既, 只不過我懶先至走去買現成。
yeungwah 發表於 2010-9-6 14:43

我研究緊,有冇可能自行DIY,將後面個8cm風扇位,改大為可安裝12cm風扇。

我個陳年第一代IW-S500終於畀我剪爛左.....

由於後面8cm風扇始終抽風量唔夠強,CPU附近易積聚熱氣,搞到隻牛抽出既風都熱埋,心諗:「橫掂個箱都已經好舊,唔使再錫住用...」,於是就用"方角剪"等工具搞搞佢,幫佢改裝成後置12cm風扇。

不過,因後面係分兩層,好難度位、好難剪,剪到唔係幾肆正。  尚幸,換左12cm風扇後,感覺隻牛抽出既風熱量低左。