正壓差的缺點係.... 前門變左空氣清新機 .... D 塵都俾佢吸哂 ....

正壓差咪重食塵    我覺得你個CPU溫度個差別根本係你個CPU  FAN (700PWM) 唔夠力   所以當全部FAN吹住CPU先有個溫度差別    只要換CPU 個FAN   跟住後面做抽出   個對流會更好

我抽入的Fan全部上左3M 隔塵網

岩岩試左將後面隻12cm 改番抽出..結果
CPU,Motherboard溫度高左
idle 41度, ...
bereavement 發表於 2010-3-21 22:11

師兄,可試試前置個2把改為抽出,即係所有熱氣由前面吹出去,
試試溫度會不會好些?

正壓
CPU HS: CM風神鍛 w/Gelid Silent12 PWM
前置2X12 CM Fan@ 670rpm [抽出]
後置1X12 CM Fan@ 870rpm [抽入]
頂置2X14 CM Fan@1000rpm [抽入]

熱氣向上升,
你將2個風扇掉轉迷送唔走D熱空氣囉??
咁唔係會再熱左咩?

多謝樓主分享=]

thank you for sharing!

師兄!我都跟你個方法試左,cpu溫度係低左,但係我個機箱變左超級吸塵器!因為我隻火牛風扇係抽出....我試過加隔塵網,但溫度就明顯高左(升左3度)!
師兄有無好建議幫幫小弟呀?

熱氣向上升,
你將2個風扇掉轉迷送唔走D熱空氣囉??
咁唔係會再熱左咩?
fai103 發表於 2010-8-11 00:15

唔會, d冷風直接近距離吹cpu....cpu temp一定會低左..
只係會更多塵
但GPU temp應該會高左

唔會, d冷風直接近距離出cpu....cpu temp一定會低左..
只係會更多塵
部腦超慢 發表於 2010-8-13 17:53

-0-'
但係多塵...雖然呢個我又唔MIND,
但我驚我把野唔夠力...
我用緊呢把抽出:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=5
#42~

壓力平衡效能會最好

壓差太遠會減效能