有風扇既 Mobile Rack 嘈唔嘈?

想買個 Mobile rack (抽取式硬碟模組) 俾 sata3 harddisk 用,
a. 幾 $$ 個?
b. 需唔需要買個有風扇的?
c. 有風扇既 Mobile Rack 嘈唔嘈?

一定嘈!我用左成十幾年了,用耐左一開機果陣是最嘈的。
現時Sata 如採用AHCI mode,已支援熱插拔,加上有eSATA插,已無需要用mobile rack 了。

一定嘈!我用左成十幾年了,用耐左一開機果陣是最嘈的。
現時Sata 如採用AHCI mode,已支援熱插拔,加上有e ...
真衰鬼 發表於 2010-5-7 11:40

其實我D harddisks 是用來入 windows的..
1. 請問如果買個無風扇的 mobile rack, 會唔會好熱?
2. eSATA 係唔係要另外接電?
3. eSATA 係唔係有 sata3 既傳輸速度?

其實我D harddisks 是用來入 windows的..
1. 請問如果買個無風扇的 mobile rack, 會唔會好熱?
2. eS ...
koii123 發表於 2010-5-7 11:54

可以買隻esata 背版,連埋power 果種,插到機箱後。用電靠電腦內的火牛,質素有保証。
現時500GB 以上既SATA HD非常涼快,開成日都唔覺得熱。同200GB果D 冇得比,一開就lai手了!

可以買隻esata 背版,連埋power 果種,插到機箱後。用電靠電腦內的火牛,質素有保証。
現時500GB 以上既SA ...
真衰鬼 發表於 2010-5-7 12:19

esata 背版,
即係由 motherboard 上的 sata 3.0 出口直接connect 到背版上,
連同火牛的sata power cable 都直接連到背版 ??

esata 背版,
即係由 motherboard 上的 sata 3.0 出口直接connect 到背版上,
連同火牛的sata power cable ...
koii123 發表於 2010-5-7 14:09

yes,類似咁樣:

yes,類似咁樣:
真衰鬼 發表於 2010-5-7 14:25 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=22956451&ptid=1448395][/url]

依隻??

回復 7# koii123

good!
其實好平,廿蚊都買到!

回復  koii123

good!
其實好平,廿蚊都買到!
真衰鬼 發表於 2010-5-7 15:00

真係唔該哂, 呢隻我會考慮下,
不過如果用呢個 sata 板, 個 harddisk 要放上枱用,
但係 mobile rack 就可以放返個 harddisk 入去, 好似安全D,
如果依家果D sata harddisk 好涼快既話,
買個無風扇既 mobile rack 好似正 d 喎, 係唔係?

真係唔該哂, 呢隻我會考慮下,
不過如果用呢個 sata 板, 個 harddisk 要放上枱用,
但係 mobile rack 就可 ...
koii123 發表於 2010-5-7 15:23

索性唔用rack,內置搞定,我用左成十幾年都冇再用了。