[開箱] 我的小小小鋼炮SG09齊分享

話說想享受下用無線去聽歌睇戲果份無束縛的快感,結果就買下了這個傢伙

到買來後才發現,原來除了支持自家的PS3外,在PC上最基本的系統要求是要運行A卡4系以上 而小弟部筆電只有3系
於是乎又再經過一個月的新手自學(多謝谷哥搜尋、UTUBE砌機上機教學視頻及EPC弟兄的討論 )......由一張砌機LIST,到機箱SIZE、通風、靜音、咩叫全模半模牛、什麼SATA3傳輸.....N咁多既問題帶出下,終於

基本上以上物件是來自五湖四海不同地方購下....(幾時變左做精明師奶架 )

一直在PS07與SG09考量。到準備買下SG09時,個官網咁岩就有SG10新箱準備推出,響外形上當然後者贏晒,但又急於要部新腦,唉....

呢把貓頭鷹有4粒膠螺絲作防震靜音用,安裝時膠螺絲由頂插入,然後由底扯返上來先穩妥安裝到,問題係,外邊位裝唔係大問題,貼住機箱角果兩邊係無乜位比你插隻手指去撩個膠螺絲出黎扯,單係呢PART都搞左我20分鐘以上

跟住到呢隻半模牛,因為經多人推薦所以抉擇,但到安裝時又有另外一個問題,因為在開關掣的出線方向,此牛係會頂住左邊原廠的120MM風扇,結果很迫不得而下,要捨棄果把風扇

跟住之後都過程順利

睇到呢到,仲爭一位主角,而由於小弟買以上堆野時咁岩準備落雨,急於回家下唯有暫時放棄呢位主角 而亦因為呢場雨,果晚砌好機後突然SEARCH到一D野......
呢度有C兄提及過H77 PRO4-M呢塊板個PCI糟,前方位有個AUDIO插位頂住..... 所以買主角時要非常留意.....
一心考慮買藍寶石7850,點知上一上官網睇果張卡圖,前方凹糟與卡上的散熱片幾乎成一線水平,為了防止再次糟央,於是就埋手了這個從無考慮過既品牌主角.....

個前方凹糟對上同散熱片有近大半CM多距離,呢張卡百分百唔會有頂AUDIO問題出現(真係要多謝呢場雨!!! )

最後完成圖

再次感激在這裡的C兄們熱心幫助

做乜dust filter 係入面

熱氣由内向外排,加上機箱上的風扇鋼網呈凸形,隔塵網放入面應該問題不大掛

不過果個位唔係排氣?
好少見有sg09 ge post

btw

亂過你

回復 5# killer121

yup,的確在這裡比較少人提及sg09
因為自己唔需要超頻,主要都係for簡單上網睇高清片,所以未用得著c兄啲水冷
因為部腦放既位置個位好容易積塵,所以要有幾隔得幾隔

不過果個位唔係排氣?
好少見有sg09 ge post

btw

亂過你
killer121 發表於 2013-5-10 16:56

你隻antec牛都同我隻設計一樣喎,咁你棄左把扇定係裝92mm?

你隻antec牛都同我隻設計一樣喎,咁你棄左把扇定係裝92mm?
deelck 發表於 2013-5-10 17:10

我果隻hcp 750 ,
果個位裝左個80mm , 果個位用92 都唔得
side panel 而加 92+ 92 +80

出風位隔塵冇用ga wor

CHING 爬文咁耐 睇來都係俾人老點, 不如問我仲好~
ADATA 會有唔夾ram情況, 不如買corsair
HCG620用在此系統上有如殺雞用牛刀, 既然內部機箱空間有限不如買細D watts數但 全模線的 seasonic x series, 甘樣理線 容易D.
seagate已經不止一次被我點名批評容易出問題, 自第十代產品至今一直冇改善. 目前腦場唯一經濟實惠兼且性能尚可質量可靠的 HDD 只剩下WD Blue.

CHING 爬文咁耐 睇來都係俾人老點, 不如問我仲好~
ADATA 會有唔夾ram情況, 不如買corsair
HCG620用在此系統 ...
KG-05 發表於 2013-5-11 16:01

先多謝C兄提出左指教
RAM其實響砌機之前響呢度二手區已買返來,因近來RAM價真的有點貴.....小弟唔識點睇夾唔夾,只知有8GB就合心水就算了,前題只是一般上網用
ANTEC牛原因係因為HCG系列既520同620只係差幾十蚊左右,加上有可能將來會再添硬件,買大少少W數總好過到時唔夠力時又要換來換去(小弟最懼怕)....亦都有睇過SEASONIC牛資料,C兄提既X系列完全超左小弟預算,曾考慮過M12II系列,但最終因得3年保養,最後還是選擇HCG
WD BLUE系列好似係去到1TB,容量上小弟至少要2TB,所以最後揀左死雞而已