近排係黃金正DO見到有隻叫PHANTEKS PK-314
摸過個面板頂板D 鋁都幾厚好實淨,內窿無開機睇就唔知咩情況
另外我見佢個側板係用靚料厚實亞加力,睇落真係好似玻璃制咁,但應該無玻璃咁易跌爆同輕小小,果陣真係有小小心郁,不過我買左機箱無耐唔係我都買左

近排係黃金正DO見到有隻叫PHANTEKS PK-314
摸過個面板頂板D 鋁都幾厚好實淨,內窿無開機睇就唔知咩情況
另 ...
vieri777 發表於 2017-5-30 16:10

我都去睇吓先 THX

用緊呢隻,全鋁model,行 Asus X99-M WS
原裝機箱散熱風扇頂唔順雙路顯示卡,要自己買暴力啲嘅,單路i7冇問題
大陸仲有人放,日本絕咗版

大陸好似好興一樣野叫 半鋼化玻璃
唔熟呢樣野 ,唔識分 ,反正我唔玩透側
最慘係宜家隻隻都透側

玻璃機箱每次都要扭4口螺絲先開到塊玻璃比起普通機箱後面一口螺絲好唔方便,
尤其我呢D成日屎忽痕開機清塵 ...
vieri777 發表於 2017-5-29 14:49

大陸野易爆你唔是有期望呀…

如果唔玩透側係唔係全鋁箱最好?
香港D全鋁箱大約幾錢到?

回覆 26# MarioSK

黃金冇乜靚嘢
高登有少少
不過都係鐵箱

深圳前幾日有人放隻ABEE EZ400(非全鋁ATX大箱)響賽格某高階配件專門店度,放八舊水,唔知主人拎返去未

全鋁好處係輕
有機會搬來搬去就最適合買
但要鐵箱N倍價錢
造型見得人嗰啲 價錢仲離譜 分分鐘搞到所有砌機配件 鋁箱最貴
我上面嗰部中古都要2000港紙 全新加多500

而且散熱同風道設計 排氣扇威力關係大啲 同機箱材質冇太大關係

回覆  MarioSK

黃金冇乜靚嘢
高登有少少
不過都係鐵箱

深圳前幾日有人放隻ABEE EZ400(非全鋁ATX大箱) ...
MelonGx 發表於 2017-6-13 22:46

多謝師兄詳細講解!

原來全鋁箱貴咁多,又好似唔多選擇,但師兄用落覺得鋁箱如何?同埋請教一下師兄個箱係唔係係深圳買?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

回覆 28# MarioSK

我個全鋁用左 差唔多10年 一D 鏽都冇 易打理 可以用水抹 我諗唔貪新忘舊仲可再戰十年
聯力既 全鋁感覺已經 唔錯 上面有C 兄講到既 半鋁加 鋼化玻璃 都唔錯

多謝師兄詳細講解!  

原來全鋁箱貴咁多,又好似唔多選擇,但師兄用落覺得鋁箱如何?同埋 ...
MarioSK 發表於 2017-6-13 23:24

你睇下 http://www.price.com.hk/search.p ... +%E6%A9%9F%E7%AE%B1 有冇啱心水
嗰日喺深圳都見到有人砌機用 JUNSBO XMR2S 裝同我一樣嘅底板 ASUS X99-M WS
佢CPU應該勁過我嗰塊,保守估計有6850K,仲有隻 1080Ti
可惜空間太迫,SLI肯定唔得,單塊顯示卡散熱都好勉強

我媽咪炒股電腦用聯力 PC-V353
我部機就上面POST咗 ABEE AS ENCLOSURE 220HTR (日本絕咗版,得淘寶有人放存貨)
聯力嗰隻 散熱設計 體積 都 OK 但前置 USB 3.0 插蘇插唔實 我非常唔滿意
呢啲細節嘢 台灣廠同日本廠差距真係大 但價錢都相差成倍