而家係咪得返好少唔係透明側板既機箱?

本身用緊NZTX H2, 但係舊case既layout已經隊唔落張2080 (width: 327mm)
近排睇緊新果d case, 發現好多都係透明側板

有無師兄可以推介下
1. 有無得換返普通板(唔透明)?
2. 好似H2咁靜同埋隔塵網可以拆出黎洗
3. 我見而家d機箱大部份中間吉左好大個位, 無晒d bay位, 應該唔洗mini tower都隊得入張2080?
4. 可以放到3x3.5, 2x2.5

幾年無留意case, 希望師兄們可以指點迷津, 感激!

fractal design 應該岩你

有些case 的 bay 位是模組化可拆用來放長咭, 通常大廠case 都會標明可放最長的顯咭長度.

本身用緊NZTX H2, 但係舊case既layout已經隊唔落張2080 (width: 327mm)
近排睇緊新果d case, 發現好多都係 ...
KeithKwong 發表於 2019-3-13 11:04

回覆 1# KeithKwong

你冇講你底板係乜size.
唔洗mini tower,就算係itx case 都有可以放2080的。
要唔透明,又可以放3x3.5, 2x2.5,真係各大品牌都有
Antec P系列
Sharkoon BW9000, VS7, AM5
Fractal Design Define 系列
Coolermaster Silencio
Silverstone PS系列

Fractal design perfect池
仲有唔少無window 嘅case

上塊透明玻璃果個螺絲位同普通機箱唔係太一樣
就算佢換過塊金屬既比你 ,有 D 都幾樣衰
不過唔好講透側 ,大陸 D 平價全鋁真係己經冇乜
全部都變晒做鋁+鐵+玻璃

fractal design 應該岩你
aS-91 發表於 2019-3-13 12:18

Thanks ching

有些case 的 bay 位是模組化可拆用來放長咭, 通常大廠case 都會標明可放最長的顯咭長度.

...
java2 發表於 2019-3-13 15:09

我見而家好多bay位都已經放晒落機底, 只要唔要5.25, 其他放板個度有好多空間可以放卡

回覆  KeithKwong

你冇講你底板係乜size.
唔洗mini tower,就算係itx case 都有可以放2080的。
要唔透明 ...
hkce 發表於 2019-3-13 16:16

普通atx板,
因為以前用d舊layout case上張1070, 加上自己有5+ HDD要放, 所以mid tower先搞得掂
而家諗住買2隻8TB HDDreplace晒舊碟, 可以用返普通ATX size就算

多謝師兄推介, 琴晚落場睇過你介紹d款
我再對上一隻就係ANTEC P182, 無論隔塵同隔音都唔夠NZXT H2好
Fractal有幾隻唔錯, 不過唔知係咪錯覺, 佢d case個闊度好似比其他闊少少, 要睇下spec先
Coolmaster d RGB太浮誇, 我唔想要window就係唔想機箱有光出到黎, 平時我連HDD, Power燈都唔會插
Sliverstone好多都有5.25, 唔太岩用

Fractal design perfect池
仲有唔少無window 嘅case
TIMAXER 發表於 2019-3-13 17:59

Thanks ching

Fractal好似幾岩我心水, 不過琴晚落場望過下,
對比有window case, 全鋼d case真係重好多
仲記得N年前, 抬隻P182, 差d想扔低隻case返屋企算

想問下師兄, 而家d window case隔音係咪無鋼板咁好,
同埋window好似有分膠皮同玻璃? Fractal有隻玻璃都幾重下
如果window隔音可以接受, 我搵張黑色紙痴左佢算啦
咁就可以多返d選擇