想請教下我DESKTOP用咩機箱會係最好?

古人云經一事就蔡一智
小弟最近砌左部iTX機箱....因為想盡量窄啲機箱咁我可以換一個大啲既MON....
中間經過好多唔同既事喇..
到最後就買左MON同埋決定左用NODE 202機箱
但發覺...個散熱真係比我想像中好似有啲分別....

想問下其實如果我呢張枱真係要砌iTX機既話最好既風道係咪應該考慮前入上出?
同埋其實有啲咩iTX機箱係適合我呢個情況用呀?

(硬前上既選擇我都有錯誤呢...不過成部腦玩左都唔夠一日應該就唔會買過個的了..)

有無師兄教教我點樣反轉返張相...我係自己電腦睇張相無上下倒轉嫁喎

你最好比哂SPEC,
要咩SIZE 機箱
同埋預備一筆醫藥費比各位師兄睇條頸

而家我應該係
Cryorig-C7 Top Flow CPU Cooling
Intel Core i5-9600K CPU
Galax GeForce RTX2060 6GB GDDR6 (HDMI, DP, Dual-Link DVI)
Corsair SF600 600W Full Modular SFX Power Supply (80PLUS Gold)
Corsair Vengeance LPX 復仇者 CMK16GX4M2D3000C16 DDR4 3000MHz 16GB Kit (8GB*2, 16-20-20-38)
Plextor M.2 PX-512M9PeG 512GB w/HeatSink

如果可以既話睇下可唔可以改變放既位置黎盡量等個散熱好啲....
我有考慮過買既薄既12CM風扇裝係CPU上面位置幫手抽出,等CPU同埋RAM個到散熱好啲
張顯卡除左換左張唔係渦輪 / 換機箱之外我諗唔到仲有咩方法黎散熱啲了

而家我開住左隻PATH OF EXILE玩 (唔係啲咩大作GAME黎),個温度大約係咁樣

題外話我隻MON買完先發覺原來係無內置喇叭.....但已經開左黎用...都唔知退唔退得貨...
好努力安慰自己寧願出去買多隻SPEAKER都唔好買過隻MON了

所以先話今次勁大教訓呢....
(但到左換機個陣記唔記得呢個教訓又係另一回事了....XD)

你宜家用緊咩顯卡?
有冇圖或者LINK?

你宜家用緊咩顯卡?
有冇圖或者LINK?
doggiestyle 發表於 2019-3-24 02:04

Galax GeForce RTX2060 6GB GDDR6 (HDMI, DP, Dual-Link DVI) 呀
渦輪散熱黎
http://www.galax.com/tc/graphics-card/galax-geforce-rtx-2060.html

Galax GeForce RTX2060 6GB GDDR6 (HDMI, DP, Dual-Link DVI) 呀
渦輪散熱黎
Cobia 發表於 2019-3-24 13:20

呢種箱冇風道可言
你全部入風當正氣壓 ,熱空氣向上飄就會散熱到
但有一定極限

呢種箱冇風道可言
你全部入風當正氣壓 ,熱空氣向上飄就會散熱到
但有一定極限 ...
doggiestyle 發表於 2019-3-24 13:41

如果我係CPU個位到加把薄風扇幫手抽出有無幫助?

Cobia 發表於 2019-3-24 13:56

會互扯風
一係你換你呢種散熱

Cobia 發表於 2019-3-24 13:56

機箱夠厚既換呢種都可以

咁如果係換機箱既話其實邊隻機箱係適合我呢個環境用嫁?

離題一問: 係咪絕大部份既CPU風扇都一定係抽風吹散熱而唔係抽走嫁?