[開箱] 平價淘仔水冷A4箱小分享

舊機升級,部機由3年前砌時已經留意到A4 Size的箱,但無奈果時A4箱天價價格,動不動就要差唔多2K左右,只好放棄⋯
早兩星期,有高人出手相助,收到2070Super,舊牛唔夠力,心血來潮再搵下D入門價錢的A4箱,結果就遇到佢⋯

今次淘寶小插曲,原本隻箱係順豐集運落黎⋯但唔知點解順豐出左問題,¥18人仔就同我直寄左黎香港⋯隻箱黎到,係咁多野。

呢隻箱標榜可以放到水冷(120或240,但240只落到單扇)、雙槽Full Size Display卡,SFX牛,雙2.5",機箱Size係327x205x130mm,立方體積大約係8.7L。

因為已經冇位置理線,所以做埋定制線。

我呢款係A款,Display位雙槽,佢仲有一個B款係三槽,不過2.5"會放係機底,CPU到箱會再少1cm。

冷排放係頂。

火牛出氣位做左係低。

洗費,箱¥499,頭一水有回¥100,現在好像只回¥50⋯
PCI-E延長線¥96
火牛自定線¥85
SATA自定線¥30
防塵網¥17
Total計埋運費大約用左港幣$800了左呢個三年黎A4箱的心願~

鋁材殻?
D造工好嗎怕唔怕界手?
有冇keyword?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

鋁材殻?
D造工好嗎怕唔怕界手?
有冇keyword?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)
cactetra 發表於 2019-7-28 17:07

鋁殻,我呢隻唔算界手,但見人大陸Review頭果兩批都幾凶狠下⋯
但手工的確可以再改善,有少少設計缺陷,有三粒螺絲我要自行改短先比較完美~
可以試下搵「水冷快樂盒L」

內籠係鐵屈成?外框係鋁?啲鐵厚度都幾薄下 .. 4舊幾水算係咁

內籠係鐵屈成?外框係鋁?啲鐵厚度都幾薄下 .. 4舊幾水算係咁
dan_dan 發表於 2019-7-28 20:18

佢內籠係用鐵皮加螺絲裝埋,係幾單薄,仲有幾個位的螺絲過長,頂住裝野,我都手動改短左三粒螺絲…
不過價錢撘救~

睇外型同價錢 都Ok接受 但唔知有冇則透面板

via HKEPC Reader for Android

佢內籠係用鐵皮加螺絲裝埋,係幾單薄,仲有幾個位的螺絲過長,頂住裝野,我都手動改短左三粒螺絲…
不過 ...
elt 發表於 2019-7-29 01:48

部機啲料靚就唔好用啲咁平機箱啦 ,買個好啲箱先襯托到機入面啲料

部機啲料靚就唔好用啲咁平機箱啦 ,買個好啲箱先襯托到機入面啲料
dan_dan 發表於 2019-7-29 15:03

都唔係咩靚野,不過家下A4冇咩好選擇,靚的A4箱大多要外國訂⋯唔太想等又貴⋯

都唔係咩靚野,不過家下A4冇咩好選擇,靚的A4箱大多要外國訂⋯唔太想等又貴⋯ ...
elt 發表於 2019-7-29 16:55

淘有好多選擇,貴過千全鋁都有。
Sunmilo 或者老翻 ghost s1 改良版都有

淘有好多選擇,貴過千全鋁都有。
Sunmilo 或者老翻 ghost s1 改良版都有 ...
dan_dan 發表於 2019-7-29 17:49

果D都有睇過,不過Copy箱,計埋港紙都2K,唔會諗了,揀呢隻的原因,火牛放的方法都有DD加分,佢唔係係箱入面行延長線,牛D熱氣係箱度困獸鬥~