[開箱] SKTC Q1

副機用,冇乜idea用咩箱,主要想平靚正同細。要細箱itx用主流都介紹用a4,但係裝display卡又要俾成舊幾水買延長線,拉高晒整體機箱投資。

哩個箱外觀簡潔, 鋁板with拉絲,冇reset制,usb, 3.5jack在頂。打開個陣都打個突,因為睇圖既時候係側透板,修4粒螺絲好正常。冇expect鋁側板佢都係用上螺絲既方法固定

背面冇乜特別,係個display卡位有個膠笠笠住2條slot螺絲位

都係d基本野,1秋機箱線,一包螺絲,同埋防塵網(如果買雙孔版應該會跟2塊)

根據官方介紹哩個位係3.5hdd位(d窿唔岩落ssd),可拆,可裝係其他4角位(機箱有預螺絲窿,但唔裝display先可以裝後1級,而且要消費1個機頂風位)

default跟1把12cm扇,下底係1個3.5hdd
或2個2.5ssd位置

螺絲包有4粒含減震既ssd螺絲, for直接裝係主板隔離

裝火牛要先拆左前面2隻腳先得,而且要注意d窿會唔會唔岩位,圖2就係遮左1個窿,要反轉裝先修到3口(圖3),不過冇為意火牛個風口都1齊面左壁 要注意型號,或者妥協修2口(直裝其實就唔係好受力)

前usb3.0個條線竟然唔係cover成個機箱,岩岩好就係爭個少少插唔到(仲整彎左針)注意底板layout睇下要唔要買定延長

裝display card要先鬆左power延長個頭先夠位入。冇執線好樣衰(預左唔執所以冇要側透 ),原裝線好硬都夠位走,因為冇用塔散。官方講係support 16cm以下,下圖見到都好夠空間。同埋機尾support 120冷排,不過就裝唔到hdd係機底。官方聲稱用sfx可以裝24cm display, 又真係得 用大電就得17cm.

by the way長display card係唔會頂到機頂個3.5hdd架,可以共存,但就有1把扇唔係好索到風。

頭先用減震墊既ssd係裝哩度。

驚喜位係機內完全冇界手位(因為都冇乜野係裡面 )反而側板cnc出黎個角有d界。

量度返機頂個風扇位距離display卡得3cm,官方表示唔support 240冷排,我諗用sfx+冇display card先可以用到240(but whats the point? fyi only  

塔散都好夠位,cpu應該都可以有效降溫,但係機箱積熱問題似乎會好嚴重。display機頂吸風機尾走,cpu機尾入風火牛走。因為冇勁料做壓測唔知實質情況係點

有d後悔冇買雙窿版,未來upgrade返個cpu感覺好packed,應該會焗死。如果純多媒體娛樂/扮工 唔裝display card應該就涼爽好多。

總結:中階風冷應該都應付到,水冷唔好諗。硬碟位都算多,可以同時3.5x2+2.5x1 or 3.5x1+2.5x3.玩透既最好就唔好,機背係冇位走線。

謝謝收看

via HKEPC Reader for Android

無圖 :o)

全部圖都睇唔到, 師兄搞搞佢好

唔好意思   執左1執,請問依家睇唔睇到圖?

唔好意思   執左1執,請問依家睇唔睇到圖?

archihammer 發表於 2019-8-14 02:23

睇到了, 買咗幾錢?
機箱冇走線位唯有用D短線....