[開箱] 由fractal design define R5 轉去 7

依排工作不穩定,多左時間在家
先後替換用左有10年,已經殘舊的枱同椅
見到個機箱都封哂塵,睇返係15年買,有時間都換埋佢啦
嗰時買依隻define R5係因為體積不大,內籠可自行設計擺位
再睇番依個牌子,之前出左R6,新一代係7,出左無耐,想轉下顏色,又有出到白色喎,基本敲鎚
快速睇下人地review,原來有大幅度改進喎,即日就去左買一隻回家

先睇返用到好舊既R5

新箱外盒,現在轉埋新logo

新箱第一時間摸上手係比較厚實既磨沙質感,相反舊箱係好薄既塑膠感

新舊箱幾面比對,有用尺度過新箱無論長闊高都比舊箱大幾cm
頂:面板按鍵大致一樣,新箱多左個type c頭,另外開機鍵變左輕按(舊箱會向下凹一下)
舊箱可分三塊方片取出,新箱可整片拆出,另有一塊獨立隔層網可拆出清潔

底:兩者皆有獨立隔層網可拆出清潔
新箱貼有醒目品牌序號貼紙,舊箱為簡單條碼

正面:新箱因應時代發展,只留番一個5.25位,可自行換開門方向改調,本身為左開右

後面:一樣的佈局,舊箱兩面側板靠上下兩口螺絲鎖上,新箱只需拉開上方的卡扣即可拆除,太方便了!

一開始要將道門調去由右開左,因為部主機一直放起左面

新箱內籠,成個唔同哂,火牛有成個罩包住

一直使用的舊箱內籠

先將個火牛套入去

上底板

上光碟機:如果唔需要裝既話可以用盡位置,起前面再加一隻風扇

上硬碟:佢本身提供左一個可放兩個硬碟既架,但要放起底部火牛前方位置,我想經風扇直吹,所以要先將依塊內側板更換起另一邊先裝到

裝完所有件,插好所有線

依面有塊可拆除底側板,可以閘好線材

最後:燈都變埋白色,舊箱有個usb位壞左,可能入左塵,今次要買返d塞插住佢先得

我自己不時要更換硬碟
所以寧願用R5,可以喺另一邊抽出硬碟,唔會影響其他硬碟SATA電源線及資料線。

R6/R7硬碟要同SATA線同一方向抽出,如果安裝多硬碟,啲線會阻住或撞鬆

我自己不時要更換硬碟
所以寧願用R5,可以喺另一邊抽出硬碟,唔會影響其他硬碟SATA電源線及資料線。

R6/R7 ...
eo38cl 發表於 2020-4-5 22:47

講起硬碟
唔知點解換完之後有一隻會認唔到出黎..

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=63&tid=2555694&extra=page%3D1

睇唔到啲相

睇唔到啲相
cheaphin 發表於 2020-4-6 00:13

已轉上傳另一度

Define 7隻腳金屬定膠?
同埋執下線啦

想問樓主擺箱個位有幾深,我都對Define 7有興趣,但驚枱面放唔落

圖細到睇唔到

https://www.hkepc.com/19115/Defi ... 3%E7%89%88%E6%9C%AC
林仔有講
機箱原材料採用 Steel 鋼板配合 ABS 塑料材質,尺寸為 54.7cm x 24.0cm x 47.5cm ,可支援 Mini-ITX 、 Micro-ATX、ATX 及 E-ATX Form Factor 的主機板,前置可安裝 1 個 5.25 吋面板裝置。CPU 位置最高可支援達 185mm 的散熱器,顯示卡最長支援 491mm,即使以標準格局的情況下仍然支援 315mm 顯示卡,足以滿足高階玩家要求。

林仔有講
機箱原材料採用 Steel 鋼板配合 ABS 塑料材質,尺寸為 54.7cm x 24.0cm x 47.5cm ,可支援 Mini- ...
Levin_power 發表於 2020-4-6 15:06

其實我最想知由箱尾到前面對腳嘅長度,因為照規格計我枱面空間肯定唔夠深,只不過想知會唔會箱腳連枱面都掂唔到,令自己可以死心揀過隻箱
但樓主部機放得咁入,唔好意思要麻煩樓主扯返佢出黎度,話曬成個箱連件(尤其是樓主係server setting)超過15kg