仲有冇人玩緊Silverstone SG05

依家itx 出到等於3slot 既MATX, 已經走火入魔, 本身想換TU150不過都係搞下個SG05算.

個SG05由 Phenom II X4 910e + Zotac 880G ITX 換左兩三次野就到依家
I5 4570S + Asrock H81 ITX -> I7 6700 + Asus H170 ITX -> R5 2400G + Asrock B450i

依家用緊R7 2700 + Asrock B450i + Gigabyte RTX2060 ITX Mini + Antec 120水 + WD Black M2 SSD + Cosair SF450

拆左個ROM / HDD bay, 120水裝落前面風扇位度, 就算開冷氣打機, 隻牛都好似幾熱下.
另外就係個箱都冇位走線,

原來我有同好我用左SG05既兄弟箱SG06十年喇,嗰箱又裝得中型卡又細(12L?)好似,衣加根本就冇箱可以比到我同SG06一樣既體驗...Dan case ok, 但裝唔到air cooler, n case m1叫做比較接近,tu150 太大,NR200買唔到...我如果唔係買左粒3950x我都唔想換箱

同路人用左 年半, 用退役舊件組, 再比少少錢淘寶.
Zotac H67-itx(新高登) + i5 3570s(淘) + 16G_DDR3L(舊) + Zotac 1050Ti(舊) + mx200 500G (舊) + 1.5T H.D (舊) + intel 7260 AC wifi (淘) + sliverstone ST45SF + 白色DVDrom (淘) + SG05-LITE 白色 + 4K 43吋 panasonic fx630h
米白色同傢俱一個色,而SG05有CDROM, 小朋友要用cdrom 自學光碟, 老婆煲劇, 估計繼續長用...

依家itx 出到等於3slot 既MATX, 已經走火入魔, 本身想換TU150不過都係搞下個SG05算.

個SG05由 Phenom II X ...
Frings 發表於 2020-8-31 18:34

基本上SG05唔可以用大功耗零件, 前面裝水冷多如,
用風冷, 向上抽風, 再由火牛走熱

基本上SG05唔可以用大功耗零件, 前面裝水冷多如,
用風冷, 向上抽風, 再由火牛走熱 ...
verykin 發表於 2020-9-3 13:46

其實走水都可以理解。SG05/06火牛設計本身同下壓既CPU扇搶風, 焗你買cooler.

其實走水都可以理解。SG05/06火牛設計本身同下壓既CPU扇搶風, 焗你買cooler. ...
toweraviation 發表於 2020-9-3 14:27

以前又3.5又2.5又ROM 先唔諗水, 普通風泠 買個Noctua 同個120水都差唔多咁既價.

同路人用左 年半, 用退役舊件組, 再比少少錢淘寶.
Zotac H67-itx(新高登) + i5 3550s(淘) + 16G_DDR3L(舊)  ...
verykin 發表於 2020-9-3 12:58

我都係白色, 以前搵白色ROM 幾難, 去新高登搵人換比我咋
如果唔做主力打機, 換過4系APU 加原裝HSF 應該都好夠用.

原來我有同好我用左SG05既兄弟箱SG06十年喇,嗰箱又裝得中型卡又細(12L?)好似,衣加根本就冇箱可以比 ...
toweraviation 發表於 2020-9-2 12:11

巨型ITX 之前都想換

Inwin A1 plus
Lian Li TU150
CM NR200
NZXT H210i
Fractal Design Define Nano S

不過廳個位只係放倒 A1 plus 同TU150

10年前用過,當年要搵個可以裝full profile display card既ITX箱真係好難
(雖然果時搵夠力既SFX牛其實更難...)
成部機放入電視櫃HDMI駁電視真係好好用...

而家D新ITX箱全部向高空發展
要搵返呢D四四方方既箱反而難...

SG05 呢個箱 好耐之前 玩過一次 當時 水冷唔係咁流行 而且貴 玩風冷散熱 玩到投降 兩日之後 pack箱 擺埋一邊 而家水冷散熱價錢已經好平 如果硬件 熱力 比較高 風冷冇辦法 滿足散熱要求 水冷散熱幫助很大 琴晚摷返隻 sg05 裝上amd 3600 顯卡2070 超頻三一體水 火牛 silverstone sx500 LG 砌好之後 打機 cpu顯卡 冇降頻 呢個小巧機箱嚟講 唔錯