想搵輕身 m-atx 機箱,最好有隔塵網

想搵輕身 m-atx 機箱,越輕越好,因為太重除塵好痛苦,最好有隔塵網,如果係白色機箱就更好。
打算放粒 10900 落去,唔知會唔會散唔到熱?

求救,請幫忙,舊機壞咗急需買新機。

Themaltake S100 TG
有白色~

要輕就唔好玩高階硬件, 散熱大 火牛又大
要輕就鋁箱, 我剩係知jonsbo仲有出(1.2kg-2.5kg)
一係雜牌薄料鋼箱, 好易撞凹嗰種

ITX款有啲有手抽睇你方便(3.5kg左右)
搬去清塵小心撞爆玻璃側版

回覆 4# 雲一0一

我暫時睇中咗 Fractal Design Node 202,打算配 Asus Z490M-ITX 及 i9-10900T CPU,唔敢用正常版 10900。
請問大家覺得理想嗎?謝謝。

回覆  雲一0一

我暫時睇中咗 Fractal Design Node 202,打算配 Asus Z490M-ITX 及 i9-10900T CPU,唔敢用 ...
永恆的回憶 發表於 2020-9-17 00:21

香港唔知有冇入T版

edited: 岩岩正都FB見到呢隻2.7kg MATX箱, 散熱好過Node 202
https://www.jonsbo.com/en/products/V9Silver.html

香港唔知有冇入T版

edited: 岩岩正都FB見到呢隻2.7kg MATX箱, 散熱好過Node 202
...
雲一0一 發表於 2020-9-17 01:05

左側面玻璃而右側面係IO位.......如果機箱位只能打側放即係玩自己

最近換左國產 s200, 20L左右, 可以用到160mm 高塔散, atx 電源
但未得閒砌

左側面玻璃而右側面係IO位.......如果機箱位只能打側放即係玩自己
ppoppq123 發表於 2020-9-18 12:55

的確係, 但全鋁夠散熱又易買真係冇乜

最近換左國產 s200, 20L左右, 可以用到160mm 高塔散, atx 電源
但未得閒砌
cactetra 發表於 2020-9-18 14:15

我都對呢款機箱有極大興趣,請問師兄你響邊度買?