做家姐想幫細佬換部機, 求機箱推介

咁多位ching 好,細佬部機都舊,做家姐想換過部機比佢
不過睇黎睇去都冇ITX機箱啱,需求如下:

1. 想有個內置blu ray read & write 讀CD
2. 裝得落33cm長顥示卡
3. 唔需要3.5", 2.5" HDD位, 用返底版m2 slot 就夠
4. 想用返個貓頭鷹塔散
5. 最好用到ATX 火牛及有一個type C 頭
6. 想機箱散熱好d, 大少少都唔怕
7. 唔需要側透都得

唔該哂,多謝咁多位ching幫忙

回覆 1# Rainbow~

1. 想有個內置blu ray read & write 讀CD
Y
Y
4. 想用返個貓頭鷹塔散
咩型號, 不過正常ITX裝唔落
5. 最好用到ATX 火牛及有一個type C 頭
ATX support Yes, Type C No
6. 想機箱散熱好d, 大少少都唔怕
有5.25 (blu ray read & write) 都唔會好
7. 唔需要側透都得
Y

https://www.coolermaster.com/tw/ ... 130/#specifications

又要細部又要用塔散?

SilverStone SUGO 14,不過無type C
https://www.silverstonetek.com/product.php?pid=932&area=tw
個人建議TypeC同5.25 slot非必要

SilverStone SUGO 14,不過無type C

個人建議TypeC同5.25 slot非必要
Mr.scy 發表於 2021-5-30 08:59

SG14可以拆前面板用5.25
SG15就有Type-C但係前面板拆唔到裝5.25

Silverstone GD09可能幫到你

回覆  Rainbow~

Y
Y
4. 想用返個貓頭鷹 ...
t19922006 發表於 29/5/2021 23:06

Elite130唔會有得裝塔散,low profile類就可以

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# may210999

你呢個放唔落張display card
max 30.9, 佢張卡要33cm

回覆 8# t19922006
係喎,爭咁2cm.......鋸短....嘻..說笑的,繼續揾

你呢啲要求應該要去到大itx或者matx箱先得
最近砌過隻nr200你可能啱
不過要自己改少少
1) 本身佢冇跟atx psu架
2) 跟機冇typec頭

但2樣都可以用3dprint解決到,出面有model dl 到
(我之前就裝咗matx板 +atx psu落去,但就冇裝typec 頭)

via HKEPC Reader for Android