聞相怪族係咪自數碼年代開始

增加特別多,以前菲林年代又唔會張張曬十幾R去聞, 依家冇咩所為,像素大,card平,HDD平,好多人影相反而好似D電腦電車男咁玩benchmark, 幾十萬器材如玩具,影埋一些為聞嘅相,忽然覺得影相人多咗,用dslr人亦多咗,卻令聞相一族多咗,個個只求利求色,但又冇求構圖,冇求風格......呢個係我對數碼年代嘅睇法!

覺得係~菲林果時邊有呢支歌仔唱...
NOISE,有係正常~
宜家,好似有NOISE就影唔倒相咁..

聞相怪真係多得好緊要,網上出相仲好多時原圖size出,load到反檯...

象素 = 器材 = 技術 ?

原帖由 johnnylth2 於 2008-12-14 00:23 發表
覺得係~菲林果時邊有呢支歌仔唱...
NOISE,有係正常~
宜家,好似有NOISE就影唔倒相咁..

數碼年講畫質多左,講構圖卻少咗,攝影本來由藝術變成鷄蛋裡挑骨頭嘅聞相行徑,雖然唔係個個都可以做藝術家,但一些亂影嘅動機就係可以變成聞相嘅行徑,聞相彷彿成了玩DSLR嘅一個因素!

分清潔兩類人,
玩攝影, 同玩相機

原帖由 rickywk 於 2008-12-14 00:25 發表
聞相怪真係多得好緊要,網上出相仲好多時原圖size出,load到反檯...

象素 = 器材 = 技術 ?

好多人轉會又好,買鏡又好,升級又好只係為咗聞得過癮D,技術有進步咩?.......唔知呢

像素高左. 冇人曬相.. 個個邊哂聞相...

原帖由 小鋼砲 於 2008-12-14 00:32 發表
分清潔兩類人,
玩攝影, 同玩相機

玩器材嘅人不嬲都有,以前有好多CHING玩哈蘇,Contax只係享受個吓快門聲 !

原帖由 十豪 於 2008-12-14 00:34 發表

像素高o左,方便我出大書

原帖由 十豪 於 2008-12-14 00:34 發表

聞相其實可以聞構圖,意景,技巧等,但聞色聞利係佔多!