買50D 定係 D300好?

本來已搵咩資料打算新年前買50D+小小白IS,

呢兩日俾小弟唔覺意之下, 發現左D300 有雙重曝光功能, 試完之後中哂毒

攪到依家心大心細唔知點簡好, 我主要係用來影BB和人象, 其次是影景物

希望大家俾D建議, 另外有用開NIKON機的朋友可以介紹NIKON有咩萬元樓下有什麼值得買的鏡頭嗎, 謝謝

原帖由 keith_scc 於 2008-12-17 12:32 發表

呢兩日俾小弟唔覺意之下, 發現左D300 有雙重曝光功能, 試完之後中哂毒

攪到依家心大心細唔知點簡好, 我主要係用來影BB和人象, 其次是影景物

希望大家俾D建議, 另外有用開NIKON機的朋友可以介紹NIKON有咩萬元樓下有什麼值得買的鏡頭嗎, 謝謝

photoshop算吧啦

多重曝光唔算重點....
d700的操控功能應該好d~
不過我都係鐘 情於canon的鏡頭

原帖由 keith_scc 於 2008-12-17 12:32 發表

有兩支鏡+閃買齊都唔過你的 budget (~$10k)

Plan A
AF-S VR 16-85/3.5-4.5
AF 35/2D
SB-900

Plan B
AF-S 18-55/3.5-5.6 II
AF 35/2D
AF 85/1.8
SB-900

原帖由 initials 於 2008-12-17 12:49 發表

photoshop算吧啦

吓吓用photoshop, 不如買部DC仔啦!

原帖由 onkit 於 2008-12-17 17:47 發表

吓吓用photoshop, 不如買部DC仔啦!

我諗師兄意思係

DSLR 的多重曝光唔係直接用光學黎做

用Photoshop 好處係張相既DPI 高D既話會效果好好多.

原帖由 阿勤 於 2008-12-17 19:46 發表

我諗師兄意思係

DSLR 的多重曝光唔係直接用光學黎做

用Photoshop 好處係張相既DPI 高D既話會效果好好多.

咁就冇左原有既意思啦
知唔知呢個功能既意思呢~
TIPS:三原色FILTER~
下下都用PHOTOSHOP....真係當佢係神咁..

原帖由 johnnylth2 於 2008-12-17 19:49 發表

咁就冇左原有既意思啦
知唔知呢個功能既意思呢~
TIPS:三原色FILTER~
下下都用PHOTOSHOP....真係當佢係神咁..

我只會講 各有好處

我自己都係用D300 但係我都係鍾情用 軟件後製 多重曝光

原帖由 阿勤 於 2008-12-17 19:50 發表

我只會講 各有好處

我自己都係用D300 但係我都係鍾情用 軟件後製 多重曝光

我反而鐘意影果時搞掂晒~(咁先有驚起)
冇咁多時間去舞個PHOTOSHOP~

原帖由 johnnylth2 於 2008-12-17 19:53 發表

我反而鐘意影果時搞掂晒~(咁先有驚起)
冇咁多時間去舞個PHOTOSHOP~

所以咪話各有好處

我後制 又唔會大龍鳳咁 最多咪推EV ,執水平/WB ,玩下Picture Control