請介紹腳架~

想入支腳架俾LX3, 最好襯返黑色
AROUND $300左右有無好介紹?
因為唔會成日用, 唔捨得買咁貴...

duck 記 $100 ok la

原帖由 Volunteer 於 2008-12-19 21:32 發表
兇宅送個支都ok既.....
好似$75咋, 但d質素真係........d膠好多"bear"口位露晒出黎唔好睇囉...

但我諗唔會爆膠掛

送既係咁上下....個d腳 $50 都嫌貴...
買左部LX3 咁耐, 除左第一日開出黎睇過, 都無再掂過支腳....
不過掉左佢又好似好浪費...

腳架 if not stable... you are wasting your money...

if you need stable... weight is just no way to get out of the equation.... because its simple physic..

carbon do better, but its more expensive...

actually the suggest is consider a monopod
when you use a monopod, stick it with rock, fence or so ... its just like a tripod... and you cut lost of weight.

the money different you spend on a ball head...

But for DC... a flexible tripod

原帖由 Volunteer 於 2008-12-19 21:49 發表

比風吹就會飛.....

我都想買返支似樣d既腳架, 唔知有咩好介紹?
唔好太重, 方便去旅行用

可以考慮下用 Velbon Ultra Luxi M...
For LX3 應該夠有突...

凶宅送嗰支我都有...
就係想買支見得下人既...
雖然$300左右都唔會好見得人

http://www.velbon.co.uk/newvelbon/pages/ultraluxim.html
師兄~~ Velbon Ultra Luxi M幾$$左右呀??
同埋呢種係點LOCK架? 穩陣嗎??

原帖由 edmondcck 於 2008-12-19 21:37 發表

送既係咁上下....個d腳 $50 都嫌貴...
買左部LX3 咁耐, 除左第一日開出黎睇過, 都無再掂過支腳....
不過掉左佢又好似好浪費...

送比我

原帖由 Ayumania 於 2008-12-19 23:01 發表
凶宅送嗰支我都有...
就係想買支見得下人既...
雖然$300左右都唔會好見得人

http://www.velbon.co.uk/newvelbon/pages/ultraluxim.html
師兄~~ Velbon Ultra Luxi M幾$$左右呀??
同埋呢種係點LOCK架? 穩陣嗎??

擰的... Ultra Luxi ok 穩陣 的..
放細既 DSLR 都 ok...
好似賣 $6xx..