想買 28MM F/1.8 USM, 請比D意見

呢排鍾意拎住支大光圈鏡出去影相 , 好正
我用 400d, 有支 50.4 同 17-55 f2.8  is usm
宜家想入多支 28mm (x1.6 =44.6mm ) 係室內影相會方便D,
(如果有錢, 我一定入35.4 L/24.4 L   , 不過我無....   )
大家可唔可以比D意見呀?
見呢個 forum 好少人提呢支鏡呀
呢支鏡會唔會有 out focus 問題呢?  我見台灣D人話支鏡影遠野會唔中焦wor

thx

唔多中焦...定係濫用大光圈景深過淺呀...

咁我又唔知呀,
我有支 50.4 個影深仲淺(大)啦, 但都接受到wor

前日有義工活動, 想輕便, 拎左支50.4 就咁去,
結果影大合照要企得超遠

原帖由 58788895 於 2008-12-23 15:38 發表
咁我又唔知呀,

結果影大合照要企得超遠

影大合照... 28.8 在APSC都係唔多方便...

原帖由 58788895 於 2008-12-23 15:38 發表
咁我又唔知呀,

結果影大合照要企得超遠

雖然支28/1.8係有1.8光圈姐,影遠景唔通唔收光圈咩...

原帖由 initials 於 2008-12-23 15:40 發表

影大合照... 28.8 在APSC都係唔多方便...

但已經好過 50.4 好多啦
最重要係出去行街食飯可以只帶一機一鏡都已經夠

原帖由 ahshing 於 2008-12-23 15:42 發表

雖然支28/1.8係有1.8光圈姐,影遠景唔通唔收光圈咩...

影遠o既當然會收到 5.6 以後啦,
但係我多數用黎影人, 小朋友多

原帖由 58788895 於 2008-12-23 15:43 發表

但已經好過 50.4 好多啦
最重要係出去行街食飯可以只帶一機一鏡都已經夠

APS一機一鏡我諗24mm會比較好

原帖由 ahshing 於 2008-12-23 15:44 發表

around 35mm on FF

原帖由 ahshing 於 2008-12-23 15:44 發表

你指 24mm f2.8 呢支?