想買部ixus型既相機,有乜推薦?

用緊部古董canon a40,呢排想換機!
睇中部ixus 870is ,想要黑色但好似無!
大家有乜機推薦?最好唔過3k

原帖由 astray 於 2008-12-23 22:16 發表
http://www.canon.com.hk/en/Consu ... 80&series_id=28

IXUS 980IS

但有d人話870好過980既?此話何解?
仲有買水貨好唔好?$just 2150

原帖由 ISSASO 於 2008-12-23 22:32 發表

仲有買水貨好唔好?$just 2150

因為 LCD 大啲? ZOOM 多少少?
呢啲機仔我一定買水貨

原帖由 kit3 於 2008-12-23 22:29 發表
canon ixus D機自從75之後,就做到越來越肥,越來越7.
真系唔知想玩復古定系o麥?希望canon學下sony做得薄d。

講真我唔覺W 系薄

T系D質素真係你用埋我果份吧

原帖由 ISSASO 於 2008-12-23 22:32 發表

28mm

IXUS (premium ultra compact DC)系列分 980IS, 970IS, 870IS :
980IS - 大 sensor 大像素, 色彩及層次感較優
970IS - 5x 長焦距
870IS - 28mm 廣角鏡頭

視乎樓主著重邊個環節
期待 C 牌最終會出一部集以上三款大成於一身既型號

水貨870 $1800 ONLY

原帖由 EOS 於 2008-12-23 22:44 發表

28mm

IXUS (premium ultra compact DC)系列分 980IS, 970IS, 870IS :
980IS - 大 sensor 大像素, 色彩及層次感較優
970IS - 5x 長焦距
870IS - 28mm 廣角鏡頭

視乎樓主 ...

thanks you分析
呢幾隻型號我開頭都唔知有乜分別,混淆晒

原帖由 Duff 於 2008-12-23 22:50 發表
水貨870 $1800 ONLY

咁抵?請問邊間?