唔知點選好...G10好定F100fd好

好難選呀...想買部DC仔
睇中左幾個MODEL CANON IXUS 870 IS, CANON POWER SHOT G10,
Fujifilm FinePix F100fd

但見到870IS D SAMPLE相就唔太靚所以就OUT左870IS

E家就煩緊唔知G10好定F100FD好
F100FD又平又靚
G10 相靚但價貴

到底我應該買邊部好呢?
有冇人可以俾下意見我呢?

G10大部F100好多!都唔同grade!
F100 夜晚有d優勢!但電量唔夠持久.日光日白紫邊較多.色彩飽和度及對比都好! 有美肌mode.
另外,我反而覺得870is幾平衡!

原帖由 Anthony_Tsoi 於 2008-12-25 12:09 發表
好難選呀...想買部DC仔
睇中左幾個MODEL CANON IXUS 870 IS, CANON POWER SHOT G10,
Fujifilm FinePix F100fd

但見到870IS D SAMPLE相就唔太靚所以就OUT左870IS

E家就煩緊唔知G1 ...

g10's size and price are double of f100fd
for g10 price, why not lx3?

G10 係vs LX3, not f100fd

如兩者選擇,只好選 F100fd。
買DC始終以最輕便為先。
F100fd價錢比G10平,剩下的錢可買F100fd配件。
如以G10的價錢及相質,不如再加些錢買部平價DSLR kit 好過。

回覆 5# 的帖子

都同意你講法..但我用g10的原因係佢比一般dc大D 有手感D...但又唔想玩DSLR o個種...

原帖由 1942 於 2008-12-25 02:29 PM 發表
G10大部F100好多!都唔同grade!
F100 夜晚有d優勢!但電量唔夠持久.日光日白紫邊較多.色彩飽和度及對比都好! 有美肌mode.
另外,我反而覺得870is幾平衡!

如果870IS同F100FD比,邊部好D呀?
870IS會唔會個MON睇相靚但入到電腦唔係個回事呢?

2部比邊部會影得靚D呀?

原帖由 hongkongfun 於 2008-12-25 05:41 PM 發表
如兩者選擇,只好選 F100fd。
買DC始終以最輕便為先。
F100fd價錢比G10平,剩下的錢可買F100fd配件。
如以G10的價錢及相質,不如再加些錢買部平價DSLR kit 好過。

如果買配件,有咩配件係要另外買嫁?

原帖由 Anthony_Tsoi 於 2008-12-25 22:55 發表

如果買配件,有咩配件係要另外買嫁?

卡電...

原帖由 De_N_N_iS 於 2008-12-25 23:05 發表

卡電...

果然攝影愛好者!
醒目…
如無雞腳,可買長、短或細雞腳添。(腳架)
不過,樓主好似都係三心兩意…