部D7D 終於退下火線

今年最好既聖誕禮物

部機好靚仔... 依種頸帶耳幾好喎

係咪係星際買..專買索尼果間

有無多d相睇睇啊

原帖由 wink7403 於 25-12-2008 15:43 發表
係咪係星際買..專買索尼果間

有無多d相睇睇啊

個間野好鍾意坐地起價, 無貨個時就報個平價
有貨就加返價 (我最憎既行為)
我去雷射買, 價錢同星際一樣, 20300 跟Sony 4G 133X
至少個sales 有講有笑, 條氣順D

玩左一陣, 個dynamic range 真係唔講得笑
同一個位置, D7D 既暗位接近死黑, A900 就同肉眼既好接近, 比D7D 真係好好多
不過操縱性同估計既一樣, 仍然唔及D7D 既雙轉盤 (相信即使習慣左, 都仍然係D7D 比較好)
測光好準, 白平衡亦都無以前D7D 偏黃既問題 (其實唔算係問題)
A900 機身比D7D 厚D, 所以拿上手比D7D 舒服, 不過分別唔算好明顯, 因為D7D 都好舒服

個dynamic range係咪同A700差唔多?

原帖由 Ch!sE 於 25-12-2008 17:32 發表
個dynamic range係咪同A700差唔多?

Usable range
Sony DSLR-A900 (ISO 200)         -5.1 EV         4.2 EV          9.4 EV
Sony DSLR-A700 (ISO 200)          -4.9 EV          3.9 EV          8.8 EV

咁...勁
等d人仲話同a700差唔多...

a900

原帖由 tonycar 於 25-12-2008 18:06 發表
a900

我已經忍手, 跳過左a700
半年前將手上既DT 鏡一支一支咁放晒
就係為左今日