多謝各位師兄意見

考慮到唔太用支長鏡,都係買450KIT 算喇,差在幾時買

-------------------------------------
想買部相機,終於睇岩終於有個好d既理由,但又係唔知買咩機啦~
我唸即買屋企人就做唔到,屋企人會覺得用左好多錢,
我睇到呢到有師兄話分期,所以就唸住分期買,每月都係幾舊水, 我之前學樂器每月都要5舊水

但有好多細節都唔係幾清楚
手續?
邊間有得咁做又較抵?
最後,買咩機好岩我,買kit?定有冇得散買?,其他仲需要d咩?
(其實我睇之前d post,有師兄建議新仔買住2手先,但我又係唔係幾識野,有問題都唔知)

前題係部機用黎影乜多?
會用得幾頻密?
需唔需要跟身?
有冇諗住進階?
仲有畢值幾多?

分期 !?
首先 ! 你有無信用卡先 ?
有的話 , 信用額又夠唔夠 ?
有,又夠就無問題啦.

前題係部機用黎影乜多?
其實行到邊,睇岩咩都會想影下, 風景,夜景,地方,大自然,可能會以記序性質係咁兒影下人啦

會用得幾頻密?
得閒會令出黎玩,無野做會令出黎玩,出街多數都會帶埋出去

需唔需要跟身?
多數會帶出去

有冇諗住進階?
點為之進階?我都有d怕買左會唔係幾知點學

仲有畢值幾多? 300樓下 每月到啦

原帖由 3K 於 26/12/2008 02:00 PM 發表
分期 !?
首先 ! 你有無信用卡先 ?
有的話 , 信用額 夠唔夠 ?

屋企人好似有既~

你要諗清楚究竟你係真心想學攝影定係玩玩下..
如果隨便既話就買部 DC 仔都可以符合你既要求..
如果真係真心學既話就買部好D既DSLR...

否則既話你買番黎玩兩下就唔玩就會仲俾屋企人覺得你浪費金錢

原帖由 TKPSS 於 26/12/2008 02:03 PM 發表
你要諗清楚究竟你係真心想學攝影定係玩玩下..
如果隨便既話就買部 DC 仔都可以符合你既要求..
如果真係真心學既話就買部好D既DSLR...

否則既話你買番黎玩兩下就唔玩就會仲俾屋企人覺得你浪費金錢

真係想學,但又怕唔知學唔學得識

經常會帶係身,DC仔會比較好,要學到影相,買size唔大既prosumer DC,例如GX100/200,LX2/3,G9/10,P5100/6000等

LX3啦

原帖由 fredrace 於 26/12/2008 04:06 PM 發表
經常會帶係身,DC仔會比較好,要學到影相,買size唔大既prosumer DC,例如GX100/200,LX2/3,G9/10,P5100/6000等

想玩dslr