打算新年入手K20D

鏡頭組合未定好
Pentax 1650 f2.8
Pentax 50 F1.4/ 或 43 Limited
Pentax 1017 魚

長焦想入sigma支50150f2.8
但有些朋友建議說不如50135 f2.8

不知hkepc有沒有賓得的用家

Pentax 1655 f2.8?
是咪DA★ 16-50mm F2.8 ED/AL (IF) SDM ???

如果用Pentax機, 首選一定是原廠鏡, 除非個焦距原廠沒出或價錢太貴
你影咩多, 影人影景, 50 135或150其實唔是咁常用, 行數步都得
唔常用, 但如果要打雀, DA 55-300mm F4-5.8 ED, 唔常用唔駛一定星

支10-17魚眼, 除非你是熱愛魚, 如果唔是未必咁常用
你換另一支, 定焦可能更常用, DA 14 2.8 ED

DA★ 16-50 ED/AL
DA 14 2.8 ED
FA 43mm F1.9Limited, 你要好大光圈才FA 50 1.4
呢廣至中端都好夠玩, 有更多MONEY另計

不過, 如果我買, 我會用平D的DA 16-45mm F4 ED/AL (IF)代替DA★ 16-50 ED/AL, 再入多D定焦, 例如
FA 35mm F2 AL
FA 77mm F1.8Limited 或 DA 70mm F2.4 Limited

賓得最醒神還是定焦, 平靚正

原帖由 ziphk 於 2008-12-27 03:02 發表
Pentax 1655 f2.8?
是咪DA★ 16-50mm F2.8 ED/AL (IF) SDM ???

如果用Pentax機, 首選一定是原廠鏡, 除非個焦距原廠沒出或價錢太貴
你影咩多, 影人影景, 50 135或150其實唔是咁常用, 行數步都得
唔常用, 但如果要打 ...

謝謝, 魚眼是我的心頭好

原帖由 ziphk 於 2008-12-27 03:03 發表
不過, 如果我買, 我會用平D的DA 16-45mm F4 ED/AL (IF)代替DA★ 16-50 ED/AL, 再入多D定焦, 例如
FA 35mm F2 AL
FA 77mm F1.8Limited 或 DA 70mm F2.4 Limited

賓得最醒神還是定焦, 平靚正

1645好似是否偏暗

原帖由 小鋼砲 於 2008-12-27 03:10 發表

1645好似是否偏暗

1645光圈最大值4, 如果快門一樣4一定暗過2.8
但是暗唔暗, 仲有快門決定架嘛, 你可以slow down個快門, 等多d光線入
其實光圈4都唔算細架啦, 我用kit支18 55, 在日光地方長開f8影相, 因為kit要f8才夠sharp

其實我之前買機在k20d, 和三星gx20之間考慮
如果你冇pentax品牌情意結, 2部相差不夠5%, 三星可以用番哂pentax九成九東西, 但平1千蚊
我因為咁買了gx20, 個awb都準d, 同埋調色彩有sony個隻我的色彩方便d

原帖由 ziphk 於 2008-12-27 13:15 發表
其實我之前買機在k20d, 和三星gx20之間考慮
如果你冇pentax品牌情意結, 2部相差不夠5%, 三星可以用番哂pentax九成九東西, 但平1千蚊
我因為咁買了gx20, 個awb都準d, 同埋調色彩有sony個隻我的色彩方便d

gx20 awb準d ?!

回樓上, 的確是
gx20後出, 改善左個自動測光

但你如果唔用awb, 咁沒所謂架, 不過我有時懶用awb咪有用

原帖由 小鋼砲 於 2008-12-27 03:06 發表

謝謝, 魚眼是我的心頭好

DA Fish-eye 10-17mm f/3.5-4.5 ED (IF)
DA★ 16-50 ED/AL
FA 43mm F1.9Limited, 你要好大光圈才FA 50 1.4

咁魚至愛, 支靚星當廣角用都ok, 咁長焦一樣
唔常用, 但如果要打雀, DA 55-300mm F4-5.8 ED