新鏡同細光圈思謎

[ 本帖最後由

去到 F11 見到的塵,好大可能係部機的 sensor 上的塵,而唔係鏡的塵。

細光圈係想要深景深時用。自己一向唔會用細過 F8 的光圈

原帖由 摩亞 於 2008-12-27 12:38 發表
聽朋友話即使係新買既LENS點都有一兩點塵係入面,係咪真事
當日買KIT同70-300又真係有一粒/幾粒係入面(全新)
要求換左最少都有1,2粒

接落黎,反覆咁試,F10係最理想,介於未見塵點,
但DSLR機有上到F22,由F11開始已經見塵,
想問再細既光圈用途

我情況又係咁... 試過兩枝鏡了,差不肯定係CCD
又係收細光圈先明顯

原帖由 manman1998 於 2008-12-27 12:52 發表

我情況又係咁... 試過兩枝鏡了,差不肯定係CCD
又係收細光圈先明顯

星期一過保前一日我會上CS清多次(唔使$)
但鏡我SURE係有一粒白色塵係最前果塊鏡片度...
支支都有,問朋友借都有

原帖由 samkee 於 2008-12-27 12:42 發表
去到 F11 見到的塵,好大可能係部機的 sensor 上的塵,而唔係鏡的塵。

sensor上既塵正正位於焦平面之上, 無論任何時候都係清晰可見
絕對唔會大光圈時見唔到, 細光圈時先見到

試問鏡頭既光圈大小, 又點可能會影響到鏡頭鏡片後方, sensor面塵粒既成像呢
答人問題之前先了解一下相機既光學原理吧

原帖由 samkee 於 27-12-2008 12:42 發表

細光圈都可以係想要星星果時用

原帖由 bobbylwl 於 2008-12-27 13:28 發表

細光圈都可以係想要星星果時用

咁不如直買星鏡....除非你想要細F出果隻星~:

原帖由 摩亞 於 27-12-2008 13:30 發表

咁不如直買星鏡....除非你想要細F出果隻星~:

u know
星鏡唔係下下得
如果wide既時間用星鏡會成個畫面都係一格格
50.8果款鏡頭會有極大反光
同埋d光源一密既話
d星就會連埋晒一齊變左一格一格一格現晒出黎
最重要既係...d星唔夠靚唔夠自然

原帖由 bobbylwl 於 2008-12-27 13:33 發表

u know
星鏡唔係下下得
如果wide既時間用星鏡會成個畫面都係一格格
50.8果款鏡頭會有極大反光
同埋d光源一密既話
d星就會連埋晒一齊變左一格一格一格現晒出黎
最重要既係...d星唔夠靚唔夠自然

又學到野"

原帖由 摩亞 於 2008-12-27 13:16 發表

星期一過保前一日我會上CS清多次(唔使$)
但鏡我SURE係有一粒白色塵係最前果塊鏡片度...
支支都有,問朋友借都有

有保快D上... 萬一都唔得可再上