傻瓜用傻瓜機, 用開 F100fd, 值唔值得轉用 F200EXR?

我部 F100fd 幾乎所有相都係全 Auto (最多自己 set 開唔開閃光燈) 狂影人像 (2R), 人像企定定俾我影時影到既相, 粗略估計一百張都冇 亦因為咁既用途, 依家影出黎既相好多時都係手震或者油畫化既相 (Auto 多數幫我用 ISO 800 或者 ISO 1600, 好少會 ISO 400). 用 F200EXR 既 Auto setting 會唔會有改善?

亦都想問下, 拍攝環境同埋被拍既主角我就控制唔到, 有冇計係拍攝手法或者 setting 方面落手都可以影到靚 d 既相呢?

水機唔知幾時under 2仟, 係就買番部玩吓

原帖由 Phil_123 於 2009-3-9 11:19 發表
我部 F100fd 幾乎所有相都係全 Auto (最多自己 set 開唔開閃光燈) 狂影人像 (2R), 人像企定定俾我影時影到既相, 粗略估計一百張都冇 亦因為咁既用途, 依家影出黎既相好多時都係手震或者油畫化既相 ...

F100FD 最好用M mode 影.

F100FD/F200EXR分別不大.
最重要係自己識點用部機.
你用AUTO 影,就算G10/LX3/DSLR 都幫唔到你.

原帖由 dellasus 於 2009-3-9 11:51 發表

你用AUTO 影,就算G10/LX3/DSLR 都幫唔到你.
好, 返到屋企試下先, M mode 大約要點 set 呢?

原帖由 dellasus 於 2009-3-9 11:51 發表

F100FD 沒有M mode 的

F200EXR先有M mode

原帖由 flmthy 於 2009-3-9 12:00 發表

F100FD 沒有M mode 的

F200EXR先有M mode

F100FD名為M mode實為P mode.

基本上,EV +2/3. ISO自己set,用正片mode 應該可以影得好好.