[轉貼] 一d好有電影feel既相

小弟係一個乜攝影技術都唔識的
只不過係其他forum 見到依d相...想share一下而已
真係好靚好鐘意

相簿係依度!!
http://www.flickr.com/photos/recep-bg/

其實唔算太難整

原帖由 新遺失戰艦 於 2009-3-10 00:11 發表
其實唔算太難整

其實我也不清楚...哈哈....因為自己冇玩開影相

係其他forum睇話其實依d effet都係ps

不過佢有好多相我都覺得好靚....好有主題咁.....

p.s.如果想用photoshop 整依d效果既話....係點整架??可否教小弟些少既術語..等我可以上網學下

原帖由 ryan_420 於 2009-3-10 00:15 發表

p.s.如果想用photoshop 整依d效果既話....係點整架??可否教小弟些少既術語..等我可以上網學下

主要係個比例啫..  當然影法都有不同。

類似的題材我諗過下,不過還沒有做‥‥

第一副應該同個鏡頭有關

電影鏡頭乃上古神器,民用器材幾乎全部KO

原帖由 ryan_420 於 2009-3-10 00:15 發表

有無用photoshop並唔係重點
個位師兄的確係影得好好, 構圖, 線位, 捕捉景像樣樣都惦~ PS 只係錦上添花
佢好大部份既相都係16:9, 再加兩條上下黑邊
即係模擬電影效果

原帖由 新遺失戰艦 於 2009-3-10 00:19 發表

有無用photoshop並唔係重點
個位師兄的確係影得好好, 構圖, 線位, 捕捉景像樣樣都惦~ PS 只係錦上添花
佢好大部份既相都係16:9, 再加兩條上下黑邊
即係模擬電影效果

明白明白!!!!!
頭先睇完佢影既相
即刻有一個衝動想去買相機黎研究研究...
d相真係幾吸引

原帖由 ryan_420 於 2009-3-10 00:22 發表

明白明白!!!!!
頭先睇完佢影既相
即刻有一個衝動想去買相機黎研究研究...
d相真係幾吸引

影個D 相真係要經驗累積, 時間, 恆心, 觸覺, 彩數樣樣都要有

原帖由 新遺失戰艦 於 2009-3-10 00:33 發表

影個D 相真係要經驗累積, 時間, 恆心, 觸覺, 彩數樣樣都要有

哈哈..我明白....
我feel到有依個衝動既時候已經知我係三分鐘熱度
anyway我實在太鐘意依輯相

電影feel 一d 都唔難影

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊