影夜景.. 光圈大小..

請問開大光圈 同 小光圈 除左景深方面  (清晰度) 之分...有冇咩特別分別?

例如..  果d 太光 散出去果種 係咪因為大光圈先會咁 ?

1.)大光圈成像會blur少少的

2.)係

iso, 光圈, shutter speed all related to each other.

could it be smog?

原帖由 ~小黑客~ 於 2009-3-19 22:22 發表
請問開大光圈 同 小光圈 除左景深方面  (清晰度) 之分...有冇咩特別分別?

例如..  果d 太光 散出去果種 係咪因為大光圈先會咁 ?

曝光時間係重要一環

原帖由 lsman1 於 2009-3-19 22:42 發表
iso, 光圈, shutter speed all related to each other.

could it be smog?

ISO fix死..  快門的快慢... 對影夜景有冇d咩分別?  指成像

原帖由 rickee 於 2009-3-19 22:41 發表
2.)係

thx!!!

原帖由 ~小黑客~ 於 2009-3-19 22:22 發表

影大景的話, 景深冇乜關係啦, 無限遠景深好深, 收光圈主要收到f/8咁上下達到大部份鏡最高解像力...
另外收光圈, 會因應光圈葉數目而出星芒...

原帖由 initials 於 2009-3-19 22:53 發表

影大景的話, 景深冇乜關係啦, 無限遠景深好深, 收光圈主要收到f/8咁上下達到大部份鏡最高解像力...
另外收光圈, 會因應光圈葉數目而出星芒...

細光圈鏡可能係F8…但好多時最靚都係5.6~6.3左右呢~~

smaller aperture for 星芒, sharpness

原帖由 rickee 於 2009-3-19 22:54 發表

細光圈鏡可能係F8…但好多時最靚都係5.6~6.3左右呢~~

f/8 咁上下啦, 支支鏡唔同, 有d收到f/11先最sharp添...