有冇d讀soci的影友在此??

有d野想研究下

未必冇..不過開出黎講可能好多人都有興趣講埋一份

原帖由 De_N_N_iS 於 2009-3-20 12:15 發表
未必冇..不過開出黎講可能好多人都有興趣講埋一份

因為而家我係婦女中心做緊實習,會開個攝影組
方向係做一d「充權」工作(唔知冇讀過soci的朋友仔明唔明><)
係由打破直接權力障礙同埋非直接權力障礙為小組希望做到的東西…
咁而家set 2~3個攝影主題畀佢地玩,之後會debrife返…
(大約係咁…)

你想諗 有咩主題?
定係 你想諗 呢個方向如何

原帖由 De_N_N_iS 於 2009-3-20 12:28 發表
你想諗 有咩主題?
定係 你想諗 呢個方向如何

方向已經定左,而家係要set主題…
例如…影家庭內男性處理家務的情況等等
但想再諗多d黎揀~

原帖由 rickee 於 2009-3-20 12:31 發表

方向已經定左,而家係要set主題…
例如…影家庭內男性處理家務的情況等等
但想再諗多d黎揀~

街市人,物
XD
小心D..有D人屋企冇男性的,.,.

原帖由 Nutshell 於 2009-3-20 12:31 發表
打破直接權力障礙同埋非直接權力障礙
係咪一定同女權有關?

er…又可以咁講,因為我係做提昇打破性別角色定型的意識

原帖由 rickee 於 2009-3-20 12:34 發表

er…又可以咁講,因為我係做提昇打破性別角色定型的意識

增強使用者自信的效益又無干預他的自主權

原帖由 De_N_N_iS 於 2009-3-20 12:34 發表

街市人,物
XD
小心D..有D人屋企冇男性的,.,.

或者我quote少少我份proposal出黎啦~
在充權的過程,主要目的是希望減低她們的無權感,因此小組要透過活動尋找她們的權力障礙,協助她們消除非直接權力障礙的效果與直接權力障礙的運作。非直接權力障礙是指服務對象長期處於無權的處境中,內化了對自己的負面評價,在婦女服務中,社會上男尊女卑的情況,強烈的社會性別角色定型等就是一個例子;直接權力障礙是指社會權力架構中缺乏參與,影響決策機會。在此小組中,工作員會集中處理婦女在面對非直接權力障礙效果的情況(Solomon, 1976)。

諗過街市…不過街市唔係直接權力架構…
但如果做非直接權力架構,佢係街市又未必令佢地去權的地方…