細光圈影唔到相....
定焦岩你......50 F1.2L

原帖由 iamvincent 於 2009-3-23 15:10 發表

吓?   我唔係話細光圈影唔到相喎..
好多時大光圈鏡都會set細光圈來用啦, 只係想flexible D, 同埋家人有其他鏡,
例如: 17-40 F4.0, 70-200 F4.0, Sigma 18-125 F3.5/5.6
我唔想重覆啫...

有 70 200 F4 就唔駛入 多枝副廠 2.8(原廠招手中)啦.....你入 A16 同A09 唔見得比你入多枝 17-40L 好...
重覆係冇問題....邊個可以長年借枝鏡比你.................
就算自己開另一個會用....可能玩得仲開心......

原帖由 iamvincent 於 2009-3-23 15:14 發表

我諗住cover番50-70 呢段咋...我都估17-28 一定重要好多

根本上就唔駛一段段接住..........

原帖由 zutto 於 2009-3-23 15:11 發表
A16..A09...

我係你,兩枝都唔買
SIGMA24-70 HSM

我要入AZ.....

原帖由 iamvincent 於 2009-3-23 15:16 發表

入多枝 17-40L 好重皮....
同埋好多時F4.0 室內唔夠光
諗住買左都會同屋企人交換玩, 所以咁諗, 可以諗錯左..

1740 有幾重皮...........一定比 A09+A16平...應該仲可以加多枝 50 1.8

原帖由 iamvincent 於 2009-3-23 15:17 發表

You are right, 咁我唔洗諗A09

唔少人都會係 17-40 + 70-200
你仲要諗你部機太細部.......A09 對比太大枝...
不如諗下40D

原帖由 zutto 於 2009-3-23 15:25 發表
F2.8都唔係好光嫁JA
要光你入定焦啦

所以叫佢入 50 1.2...

原帖由 iamvincent 於 2009-3-23 15:33 發表

定焦好鬼煩, 家人有135 F2.0 同埋50 F1.4.
係好靚, 但勁難用...
都係諗清楚先, 一係入套kit 用著先...

有幾難用.......哥仔你入枝定焦學下構圖先啦..

原帖由 zutto 於 2009-3-23 15:35 發表

24-70L LA
入完你唔洗左諗又諗

等新板先買啦...而家都係SIMGA

原帖由 zutto 於 2009-3-23 15:40 發表
早買早享受

輸哂比枝SIGMA呢...