[討論]長焦的選擇

自從上次去完鳳園之後, 我就覺得, 我要有一支正常長焦以備不時之需,
小黑五定係80-300好呢? 不過呢個時候買又好似好笨咁, 岩岩先加完價,
擺明貴過之前, 定係由佢繼續用支玩具70-300玩下就算呢

你睇下我有原廠Sony 70-300G 唔買
而走去買Tamron 70-200/2.8 就知咩事

其實你係唔係想講80-400 vr?

原帖由 新遺失戰艦 於 2009-3-25 16:19 發表
你睇下我有原廠Sony 70-300G 唔買
而走去買Tamron 70-200/2.8 就知咩事

其實你係唔係想講80-400 vr?

hehe... 我成日都唔鬼記得佢個支80-300定係80-400vr,
因為之前H.O.哥同Yoda都有提過呢支鏡, 而且又平D,
之前冇買係因為覺得自己應該唔多會用, 不過鏡頭既
野就係"鏡到用時方恨少"

物品加價, 人工無加...
更係80-400VR..玩著先~
而且鏡永遠都會推新款~

原帖由 清風浮雲 於 2009-3-25 16:29 發表

hehe... 我成日都唔鬼記得佢個支80-300定係80-400vr,
因為之前H.O.哥同Yoda都有提過呢支鏡, 而且又平D,
之前冇買係因為覺得自己應該唔多會用, 不過鏡頭既
野就係"鏡到用時方恨少"

Nikon 唔係好覺有支80-300,
70-300 and 80-400 就有
呢條link 會解答到你唔少問題
http://www.ronnotramper.com/test/test.html

不過講真, 影蟲蟲蝶蝶無支200mm 真係幾難搞

買支afs300mm f4玩下啦
提外話...我放緊一支

自己睇 ~
1. Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8 G IF-ED VR
2. Nikkor AF 80-200mm f/2.8D ED
3. Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF-ED VR
4. Nikkor AF 80-400mm f/4.5-5.6 ED VR D
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests

80-400VR 好慢, 唔建議買
全世界都話等AF-S 既80-400 (等左幾年... )
想平, AFS300F4  係你唯一選擇

原帖由 skk_AiO 於 2009-3-25 16:44 發表
80-400VR 好慢, 唔建議買
全世界都話等AF-S 既80-400 (等左幾年... )
想平, AFS300F4  係你唯一選擇

我上網睇評價呢樣真係好多feedback

原帖由 清風浮雲 於 2009-3-25 16:46 發表

我上網睇評價呢樣真係好多feedback

係呀..成部坦克車咁既聲