原帖由 doraemon7 於 2009-3-31 12:45 發表

網上有人講論相既quality... lx3 同 g10 好d

別玩了
鏡頭焦段同CCD大少都唔一樣
正如你搵APS機+28-200同FF+24-70比,點比...

原帖由 tonycar 於 2009-3-31 13:06 發表

長焦機就唔好同LX3,G10比
同Canon長焦比, HX1不會輸蝕

唔可以話贏幾條街
但一定好過先嚕
起碼FULL HD

原帖由 vaio 於 2009-3-29 22:28 發表

http://www.sonystyle.com.hk/ss/product/cybershot/hx1/order.jsp
我估Sony 賣左咁多年相機以來,從未試過網上預售會爆Quoter的

唔係呀..果時A900 同而定枝16-35 都係爆

原帖由 bestboy 於 2009-3-31 09:45 發表
我覺得這是一部"唔識影相既人都可以影到靚相"既機

何出此言

原帖由 zutto 於 2009-3-31 13:45 發表

唔係呀..果時A900 同而定枝16-35 都係爆

我係講DC,因為Sony既DC響好多所謂既"攝影發燒友"心目中係低質素。
永遠都係帶住庫有色眼鏡去睇Sony 既DC。
永遠都記住以前P系列同早期既T系列既失敗。
永遠都睇唔到Sony DC既質素已經拍得住其它老牌大廠。

因為響某些所謂既"攝影發燒友"既眼中,只得一個C字頭既牌子。N記都變得唔入流。

有時細牌子都會有好機,大牌子一樣會有垃圾型號,只以牌子論機的人有料極有限, 同呢類人討論只是浪費時間。

Canon SX1 seems better (Full HD + RAW + Remote control +....)

Canon 就黎連E-1都可以砌低HX-1了...

原帖由 ahshing 於 2009-4-8 16:28 發表
Canon 就黎連E-1都可以砌低HX-1了...

點解既!?