大家有無用CPL ?

用左效果同無用爭得遠嗎?都唔平

如果要影玻璃箱入面的陳列品會有用...
亦可以加強/減少水面的倒映...

但真係幾貴... 特別係個個都話一係唔買.. 一買就要買原廠...

原帖由 kathyk 於 2009-4-9 12:19 發表

但真係幾貴... 特別係個個都話一係唔買.. 一買就要買原廠...

原廠成7~8舊水一塊

原帖由 kathyk 於 2009-4-9 12:19 發表

唔係原廠…平的話就hoya hmc個堆啦,要好就nikon / b+w囉~

貴同平都好睇你支鏡咁大口徑既

On Sunny days, I always put CPL-II on my 24-70. D3's ISO performance allows a lot of aperture headroom.

原帖由 清風浮雲 於 2009-4-9 12:45 發表
貴同平都好睇你支鏡咁大口徑既

同一口徑都係一定係原廠/B+W貴...
7~8舊水... 真係幾貴... 買多個好用的相機袋都夠了

But CPL is quite useless in HK... we seldom have blue sky...

香港多煙塵, 加左 CPL 都冇用,
外地個天好藍, 跟本唔使加 CPL
結論係, 跟本唔使買

原帖由 ringoyuen 於 2009-4-9 13:00 發表
香港多煙塵, 加左 CPL 都冇用,
外地個天好藍, 跟本唔使加 CPL
結論係, 跟本唔使買

假設cpl係只為藍天而設,您的結論都可能正確…