請教低階DSLR的選擇

預算只能3500~4000元
請問有什麼DSLR可以選擇~~~
牌子我不介意~~~

謝謝幫忙

原帖由 wiis 於 2009-4-10 20:34 發表
預算只能3500~4000元
請問有什麼DSLR可以選擇~~~
牌子我不介意~~~

謝謝幫忙

N:D60
C:1000D
S:A300(唔太清楚)
上showroom玩比你走去問人更好

原帖由 LE4612 於 2009-4-10 20:40 發表

O: E420
P: ???

牌子無 preference..咁俾少少資料你參考:
機: 個人鐘意 Canon 0既控制同 body 0既畫質...但入門機我諗哩樣唔會係主要
鏡:  Oly 0既鏡頭一向都唔差, 但機麻麻都幾麻煩, 次選鏡頭組我會揀 Nikon

大致上如果你係無咩喜好, 會見意你用 Nikon, 起碼鏡頭你唔駛擔心, 機身都唔會太差.

原帖由 tunster 於 2009-4-10 21:03 發表
牌子無 preference..咁俾少少資料你參考:
機: 個人鐘意 Canon 0既控制同 body 0既畫質...但入門機我諗哩樣唔會係主要
鏡:  Oly 0既鏡頭一向都唔差, 但機麻麻都幾麻煩, 次選鏡頭組我會揀 Nikon

大致上如果你係無咩喜好, 會見意你用 Nikon, 起碼鏡頭你唔駛擔心, 機身都唔會太差.

謝謝~~~ Nikon 有什麼選擇?~~

D60 冇摩打~~會唔會將來換鏡頭好麻煩??

原帖由 LE4612 於 2009-4-10 20:40 發表

1000D 同 D60 邊個會好點??

D60比1000D好,至少有spot-metering
雖則冇機身Motor,不過鏡頭內置motor嘅選擇都唔少

原帖由 ricyuyc 於 2009-4-10 21:23 發表
D60比1000D好,至少有spot-metering
雖則冇機身Motor,不過鏡頭內置motor嘅選擇都唔少

A300又有摩打, 又有點測光, 又有機身防震 玩乜副廠鏡都防震

鏡群....我估你無玩得三五七年無限金錢都唔使點考慮,
市場上嘅鏡一定夠你用,買到你破產十次都得

所以玩得低階機都係睇下同價有邊部機俾到最好offer你。

D60 la
Nikon 鏡頭 AFS化中