求35mm 大光圈鏡推介

請問各位師兄, 小弟想入一支 35mm定焦大光圈鏡影下人, 請問有無好推介?
現用 5D2, 已有 50F1.4

手動鏡都無問題, 但係有以下要求.
不考慮 EF35 F1.4L / EF35 F/2 / ZF35 F/2

請問各位師兄有無心得可以交流一下 ..

眼見 N AF35 F/2D 好吸引, 不過唔知可唔可以架 adapter 用係 5D2

回覆 1# 的帖子

the adaptor is D700
i have 35/2 , very good lens!!

原帖由 nigel 於 2009-4-14 14:01 發表
the adaptor is D700
i have 35/2 , very good lens!!

this adapter is very expansive

35L or contax 35 1.4
no regret

原帖由 initials 於 2009-4-14 14:09 發表
35L , no regret

都話左唔考慮 35L 啦..
Contax 35 F1.4 M42 mount ?
支 Contax 好似 over 10K 架 woo ..

屋仔有人放大姑媽35/2,二千唔洗好抵

原帖由 ahshing 於 2009-4-14 14:30 發表
屋仔有人放大姑媽35/2,二千唔洗好抵

師兄請問可唔可以講白少少, 我唔係好明d術語..
同埋請問 35/2 係邊支 ??

原來你唔考慮

其實你都冇乜選擇, 只可以揀手動鏡...
但如果budget有限, 35/2 已經好正

原帖由 Hidex 於 2009-4-14 15:06 發表

師兄請問可唔可以講白少少, 我唔係好明d術語..
同埋請問 35/2 係邊支 ??

大姑媽 = takumar