想買天涯鏡

想買天涯鏡,請c兄指教

如果唔買天涯鏡可以有咩選擇??

我用緊500d

請問師兄心中 Budget 幾多 同 有冇特別話要乜野廠 ?
變焦或定焦 ?   影乜較多 ( 人像 微距  打雀  定 風景 ) ?

一或枝鏡用黎拍 Movie   
如果拍埋 Movie    變焦鏡會較靈活點

原帖由 kim618 於 2009-6-5 15:36 發表
請問師兄心中 Budget 幾多 同 有冇特別話要乜野廠 ?
變焦或定焦 ?   影乜較多 ( 人像 微距  打雀  定 風景 ) ?

佢問天涯應該係指變焦...
canon原廠有支18-200,
simga/tamron果幾支18-200/250防手震版都ok架

樓主買窮人三寶啦~~~
您跟機有支18~55了

仲有55~200同埋50 f1.8就齊哂窮人三寶~

回覆 4# 的帖子

咪玩啦   係人都知 天涯 係指變焦  
但位師兄話想買天涯鏡, 跟住又話如果唔買天涯鏡可以有咩選擇
唔知佢想要乜  想用 D 鏡般影乜  有幾多 Budget   
點 Suggest ya ?

有錢咪   
Canon EF-S 18-200mm f3.5-5.6 IS ( 天涯 )
EF 24-105mm f4L IS USM   
EF 24-70mm f2.8L USM  ( 人像皇 )

冇錢咪
Tamrom / 死馬  24-70mm f2.8  ( 人像 )
Tamron 18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical (IF) Macro ( 天涯 )
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC ( 天涯 )
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS ( 天涯 )

定焦就一定認同 上面位師兄 Suggest   EF 1.8/50

Yeah! tamron 18-270
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 kim618 於 2009-6-5 16:42 發表
咪玩啦   係人都知 天涯 係指變焦  
但位師兄話想買天涯鏡, 跟住又話如果唔買天涯鏡可以有咩選擇
唔知佢想要乜  想用 D 鏡般影乜  有幾多 Budget   
點 Suggest ya ?

係wor...睇漏左添, 我錯..

如果好多錢 咪 Canon EF 28-300mm f3.5-5.6L IS USM

原帖由 kim618 於 2009-6-5 16:51 發表
如果好多錢 咪 Canon EF 28-300mm f3.5-5.6L IS USM

x左1.6唔係太好用,而且除左多$仲要多體力