想買碳纖腳架同雲台, 有冇好介紹

2樣加埋budget $1200得唔得?

要求
1. 希望有2號腳
2. 不升中軸加埋雲台同相機有眼平高度(我高170cm)
3. 唔好太重 (1.8kg)
4. ball頭係方便, 不過影直度連埋40D, 小小白, 580EX閃光燈會唔會唔夠力?
5. 一定要3節, 因為4節唔穩用起上黎又慢
6. 快拆片有得獨立買多片, 因為旅行會帶多部菲林機

haha, 咁多要求可能爆晒budget

TOABAO幫到你...^^

velbon 530A+61Q
不過都over budget

原帖由 ricyuyc 於 2009-6-7 23:50 發表

支530A同630A差 D 咩 ?

咩係一號腳 咩係2號腳

回覆 5# 的帖子

"G嫂"按腳架腳管建造口徑,編定成series0/series1/series2/series3……
而"G嫂"係tripod製造商翹楚,用家都用呢個scale去厘定各廠不同型號所對應嘅size

原帖由 ricyuyc 於 2009-6-8 00:36 發表
"G嫂"按腳架腳管建造口徑,編定成series0/series1/series2/series3……
而"G嫂"係tripod製造商翹楚,用家都用呢個scale去厘定各廠不同型號所對應嘅size

2號腳即係最粗果支有28mm diameter

原帖由 kennymoody 於 8/6/2009 12:05 AM 發表

支530A同630A差 D 咩 ?
google is your friend~
http://www.velbon.cn/gb/geon530.htm
http://www.velbon.cn/gb/geon630.htm

原帖由 ricyuyc 於 2009-6-7 23:50 發表

how much?
can fulfill all my requirements?

For your budget you can probably buy a Benro tripod.  Their ball heads are not so good though.