學生買相機

Canon EOS 1000D,Canon EOS 500D同Nikon D5000邊部岩新生用..
呢三部二手機連埋鏡頭一套大約幾錢到..
仲有sony機好D定canon同nikon

原帖由 夾培仔 於 2009-6-10 22:42 發表
Canon EOS 1000D,Canon EOS 500D同Nikon D5000邊部岩新生用..

你咁問冇意思 問邊間好 各個人只會各執一詞
你不如上網搵下d價錢/評測 之後先再選機會好d
新手 唔多建議買2手 如果冇錢 儲夠$$先買會好d

原帖由 夾培仔 於 2009-6-10 22:42 發表

s/c/n冇話咩好吾好,
睇下咩型號姐
吾同牌子同級數咪簡合眼緣果部

你問我我實話 sony 好
真係人夾人
你要了解多 D 唔同廠有咩唔同
上佢地 showroom 玩下啦

咁Canon EOS 1000D同Canon EOS 500D你地建意新手用邊部..因為如果玩落..都要升級..所以諗住買二手..

500D同D5000你認為咁快會有2手?
就算有, 都唔平得去邊啦

唔睇價錢又冇牌子約束當然係500D啦

我諗玩洛唔會咁快升級住
因為買鏡都買到你窮
一係就儲夠錢買5D 2
我都儲緊錢買單反

俾我一定推 olympus e-620 用緊 一個字

儲夠錢買5D2但冇錢買鏡?
講真, 如果你已有可以買到5D2呢d級數又買到幾枝鏡既budget當然一步到位好啦
如果唔係, 建議你買中級/入門級body再加好d既鏡好過

其實我覺得新手買2手先好
好似我自己咁
初初都要影唔少相黎練習
同埋唔知點解一拎部單反上手就係咁影
到之後自己終於叫做識影相
就會覺得自己晒左好多快門
e+快門都接近20000
2手買番黎係~4000
但係我自己新手亂影就用到10000~