連拍會影響對焦同主體追蹤能力?

DSLR連拍既時候係咪會影響對焦同主體追蹤能力呢?如果換轉係DC仔,係咪就算連拍速度極低,對焦同主體追蹤能力係咪都一樣咁差?

o係連拍o既時候唔會有追焦, 即係第一張focus幾遠, 跟住幾張都係用同一個focus distance

原帖由 右魚河 於 2009-10-27 00:55 發表
o係連拍o既時候唔會有追焦, 即係第一張focus幾遠, 跟住幾張都係用同一個focus distance

咦?d3唔得咩?
一秒9張fx mode張張都有af,一秒11張dx mode就用第一張個focus......

邊個話唔得 ?

Nikon has AF-C

NIKON除左有AF-C, 仲有3D追焦

原帖由 右魚河 於 2009-10-27 12:55 AM 發表

我果部會 自動追焦wor

你講的是陷阱對焦拍攝, 對拍攝賽車有極大幫助

不過現時的AF system 咁先進, 好多時都能夠應付了

原帖由 evil_clone 於 2009-10-27 21:28 發表

你講的是陷阱對焦拍攝, 對拍攝賽車有極大幫助

不過現時的AF system 咁先進, 好多時都能夠應付了

好似好耐冇見你出現la wor

記錯, 係用到最高frame rate先會鎖死focus用exposure
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊