我ED 都係用F3.5樓上平鏡

我都想買枝50.8之類

簡單D...
進可攻,退可守

原帖由 正宗球迷 於 2009-11-28 17:57 發表
見唔少版友話過,枝鏡光圈夠大可以補救,其實補乜?
全開光圈我只知玩到淺景深.

影相技巧上,係有乜好處呢?

映相好多時講"突出主體"(尤其係映人)
最好既相係人(或物)與背景互相配合,咁光圏細d背景清d都ok

假如未有能力找到背景 / 冇乜好景,咁可以一野"大光圏"用淺景深把非主體模糊掉,那主體就夠突出了。
這個技倆,是大部分新手最喜用的(不用仔細構想背景如何配合主體,也能拍出主體很sharp的相片)
而且大光圏 => 低iso & 曝光時間短 =>相片PQ也十分好

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

可唔可以話大光圈,係方便於夜攝時,唔駛點提高個ISO之下都可以用到快 快門黎影相,張相又可以夠光度?

另外想問埋,同場光度既地方,快 快門係唔係大光圈, 慢快門就細光圈?

原帖由 正宗球迷 於 2009-11-30 11:42 發表
可唔可以話大光圈,係方便於夜攝時,唔駛點提高個ISO之下都可以用到快 快門黎影相,張相又可以夠光度?

另外想問埋,同場光度既地方,快 快門係唔係大光圈, 慢快門就細光圈?

The Tri-factor exposure of every digital photographic
A combo of ISO, shutter speed, aperture.
(film, ISO somewhat fixed unless you load, unload the whole role of film)

For a same exposure, you can adjust 2 or 3 of them and still get the same result.
However, aperture has a direct impact on the blur background/foreground result.

我用枝S 50 1.4, 發覺用D80時,當我校細個光圈,去到f 3.x打後,個快門慢左好多,手持會手震的.個度係室內同有燈光的
但係我用番枝kit,反而又唔會喎,相同光圈值時,佢快慢都可以快到,唔會手震

買大可以留後著第日玩菲林

原帖由 正宗球迷 於 2009-12-5 00:43 發表
我用枝S 50 1.4, 發覺用D80時,當我校細個光圈,去到f 3.x打後,個快門慢左好多,手持會手震的.個度係室內同有燈光的

Normal..

但係我用番枝kit,反而又唔會喎,相同光圈值時,佢快慢都可以快到,唔會手震

what mode? kit lens has VR/IR etc?   prime.. no.