用緊LX3 心思思想轉NEX3

可能係貪新忘舊

想由LX3->NEX3+18-55mm
到底值唔值得洗錢轉機呢?

improvement:
-淺景深
-高ISO
-拍片flexibility
-af speed

deterioration:
24mm wide
1cm marco
control flexiblity
battery life

battery life方面唔使太擔心, 升級fw到0.2ver後, 拍400張仲剩10%電 已經與入門單反差唔多

af speed,lx3 都唔係好慢
只計 kit lens 方面,lx3 就比較 sharp
當然nex將來可以換鏡

af speed,lx3 都唔係好慢
只計 kit lens 方面,lx3 就比較 sharp
當然nex將來可以換鏡 ...
真革新 發表於 2010-8-2 02:04

姐係畫質LX3會好過NEX+18-55MM?
其實最concern就係呢樣....轉左sharpness冇咁好...

質素吾洗擔心,而且多野玩左,但係要有心理準備,部機會大部左,想袋係衫袋就無可能啦!而且枝鏡大枝,用相机帶吊住係會鏡向下的!

質素吾洗擔心,而且多野玩左,但係要有心理準備,部機會大部左,想袋係衫袋就無可能啦!而且枝鏡大枝,用相机帶吊 ...
San San 發表於 2010-8-2 19:23

其實係扣帶個位係打直.

真係越來越怪 我買左nex3 差唔多一個月 成日同班朋友出去影相, 包括好多熱門DC如g9 g10 g11 grd lx3 hx5v tx7等等, 根本冇一部DC畫質能超越NEX3及18-55OSS(電腦上睇), 何來NEX sharpness不及LX3你話DP1 "DC"既畫質比NEX 18-55好 我就信
Canon 18-55is畫質差冇人插, Nikon 18-55ii畫質差冇人插, Alpha 18-70 18-55SAM畫質差冇人插, 唯獨18-55OSS畫質差, 就俾人講到連DC仔都不及:sleepy:

睇下有冇錢就轉

其實我最想知佢支18-200有幾貴同質素

真係越來越怪 我買左nex3 差唔多一個月 成日同班朋友出去影相, 包括好多熱門DC如g9 g10 g11 grd lx3 hx5v t ...
logistica 發表於 2010-8-9 00:14

咁又唔係咁講
低ISO時LX3的確sharp過nex+18-55mm (睇過dpreview同其他網友分享既相) [尤其100%睇]
當然lx3高iso就唔得啦

睇下有冇錢就轉

其實我最想知佢支18-200有幾貴同質素
CHK 發表於 2010-8-9 01:35

應該$6000果頭 m4/3果支都差唔多呢個價