見到好多D咁個post,我覺得唔應該咁問,幾新手都會進步,反而應該問自己買相機來做乜?如果普通用就買D 入門或dc,如果唸住會進一步就買D高級D機好過買左d入門機之後後悔

見到好多D咁個post,我覺得唔應該咁問,幾新手都會進步,反而應該問自己買相機來做乜?如果普通用就買D 入 ...
yeeyee2004 發表於 2010-9-29 09:41

其實 5000 蚊會買到乜高級機身呢

SONY 550
唔止對新手夠用,玩到中階都好夠用啦。而且去到高階,鏡頭重要過機(好貴~.~)
如果唔係要用來打雀~追車~拍片,絕對夠用!!

我都來學下0野,未用過SONY的DSLR,都想了解下。

機身邊有分新手老手架, 貴既 body 不外乎多d對焦點, 對焦快d, 連拍多幾張之類.

攝影技術, 構圖, 採光... 等等, 根本咩 dslr 都一樣. 根本冇話新手要用平機, 老手要用貴機既.

a550 基本功能都好夠用啦.

機身邊有分新手老手架, 貴既 body 不外乎多d對焦點, 對焦快d, 連拍多幾張之類.

攝影技術, 構圖, 採光...  ...
kam_ccc 發表於 2010-9-29 14:29

師兄咁請問a550同a700/a850/a900有咩分別??

師兄咁請問a550同a700/a850/a900有咩分別??
7070 發表於 2010-10-1 00:49

a850/a900 係 full frame, 價錢都相差幾遠
a700 操控上係中階, 但出左已經有一段時間, 在 cmos 的技術上, a550 比較好

a550對1個新手尼講絕對夠用,sony 有個好處就係可用回KM或minolta D舊鏡,可在各大2手區內找到,呢個body絕對唔會失禮但呢2支kit就眞係只合新手用了,解像唔夠高,光圈唔夠大,日光鏡一支,(我用sony多年了,都冇後悔(nikon轉sony))

a850/a900 係 full frame, 價錢都相差幾遠
a700 操控上係中階, 但出左已經有一段時間, 在 cmos 的技術上, ...
mo9394 發表於 2010-10-1 01:02

a700 操控上係中階, 但出左已經有一段時間, 在 cmos 的技術上, ...
mo9394 發表於 2010-10-1 01:02

低ISO,都係a700好
高ISO,a550還是會起渣,但一般網絡縮圖(如1280x1024)表現還可以接受
不過調色溫/低炒liveview等都係a550比較方便了