相檮BODY 同DISPLAY CARD 一樣, FADE OUT 得好快, 買D3100 LA. 4千幾.

小弟玩左單反唔夠一年 , 首先入左部a330 玩, 最後換左部a550 , 原因係小弟只手大, a330 雖然輕, 但拿得耐會好累

用左a550大約半年, 用後感覺係 :-
優點 :
1. 價錢平
2. iso 去到 800 問題不大 ,1600 會爭少少(kit lens 開盡光圈)
3. 有機身防手震

缺點 :
1. 對焦點唔夠用
2. 買幅廠會較n/c家貴少少
3. vf 唔夠大 , 帶眼鏡會有少少唔方便

可能我要求唔係好高, 所以優 & 缺點都唔係好多

以下係我用支kit len 55-200 , 係香港公園試影, 全部直出crop圖, 無修過

小弟玩左單反唔夠一年 , 首先入左部a330 玩, 最後換左部a550 , 原因係小弟只手大, a330 雖然輕, 但拿得耐會 ...
BMX 發表於 2010-10-5 16:14

點解買幅廠會較n/c家貴少少

小弟玩左單反唔夠一年 , 首先入左部a330 玩, 最後換左部a550 , 原因係小弟只手大, a330 雖然輕, 但拿得耐會 ...

佢個1600 iso 叫好好啦wo

點解買幅廠會較n/c家貴少少
符碌 發表於 2010-10-5 16:26

可能暫時sony 個市場唔夠 c / n 家大 , 所以買全新幅鏡會貴少少($100-300不等),

但sony 鏡群有個好處就係唔需要分防手震, 因為機身有防手震, 相對下鏡群會少d

佢個1600 iso 叫好好啦wo
迷 發表於 2010-10-5 16:32

我自己覺得都好ok, 但唔敢講好好, 始終都未玩過所有機, 所以客觀少少評論囉

我而家都係用a330, 岩岩新手玩左幾日, A55 好似好正, 我而家買鏡都唔怕, 第日都會UPGRADE去A55

可能暫時sony 個市場唔夠 c / n 家大 , 所以買全新幅鏡會貴少少($100-300不等),

但sony 鏡群有個好處就 ...
BMX 發表於 2010-10-5 17:02

但C/N買返副廠有防震o既鏡會貴返唔少,同一枝鏡有防震版本o既個價錢差距應該會嚇親你

我自己都係新手,早排至買左架A550雙鏡SET,
本來都想買A33 ,不過架機對我黎講太細,唔好渣手!
而且拍片又少用!

我自己覺得都好ok, 但唔敢講好好, 始終都未玩過所有機, 所以客觀少少評論囉 ...
BMX 發表於 2010-10-5 17:03

咁同返sony自己比~

a550 算好好
55-200 好利下   唯一散景爭dd