回復  Frings

你係指2手? 但而家果2支係新鏡bor
如果佢唔想要果2支鏡, 咁當然條數唔係咁計啦 ...
極賤~阿Wind~ 發表於 2010-9-28 16:43

就算二手價黎計,都係超值,5000-1500=3500,即係淨機只係3500,抵到爛,出面就咁買淨機都要3800,再收鏡,15-55 $500,55-200 $800-900,當兩枝二手加埋$1300,都要成5100蚊,衣家全新5000蚊,兩枝鏡仲要係有保

我之前有支Tamron 17-50/2.8賣左,因為要出清APS上FF
但後來又入返部a550做士卑機兼俾女朋友用,所以又入左 ...
ahshing 發表於 2010-10-1 01:39

阿醉你又攞返呢輯相出黎

小弟玩左單反唔夠一年 , 首先入左部a330 玩, 最後換左部a550 , 原因係小弟只手大, a330 雖然輕, 但拿得耐會 ...
BMX 發表於 2010-10-5 16:14

點解買幅廠會較n/c家貴少少

可能暫時sony 個市場唔夠 c / n 家大 , 所以買全新幅鏡會貴少少($100-300不等),

但sony 鏡群有個好處就 ...
BMX 發表於 2010-10-5 17:02

但C/N買返副廠有防震o既鏡會貴返唔少,同一枝鏡有防震版本o既個價錢差距應該會嚇親你

咁同返sony自己比~

a550 算好好
55-200 好利下   唯一散景爭dd
迷 發表於 2010-10-5 21:46

55-200真係抵玩,不過sam版二手都幾貴下,個價夠收70-210/3.5-4.5

以kit lens 黎講, 我覺得佢算交到貨架啦 !
BMX 發表於 2010-10-6 09:16

我都差D入左呢枝kit

我就係後悔買左枝kit
tony111hk 發表於 2010-10-6 17:56

枝kit幾輕便,畫質對得住個2手價有凸,冇理由後悔喎

因為有D身痕想買1680z
tony111hk 發表於 2010-10-6 21:31

焦段唔同,總會用到80-200呢個焦段

而且我都後悔唔買70-300
因為200mm真係唔夠用。
tony111hk 發表於 2010-10-7 21:29

300之後又會後悔唔買70 400