我見dcfxxxr二手果到有1855同55200賣每支500
咁我買BODY咪仲抵?
會唔會有乜鬼鼠野 ...
ElvisC. 發表於 2010-10-15 16:27

呢兩枝不嬲都咁上下價,係枝55 200平左一百,一般賣600蚊左右,sam版55 200就賣多二三百蚊,唔係乜鬼祟野

呢兩枝不嬲都咁上下價,係枝55 200平左一百,一般賣600蚊左右,sam版55 200就賣多二三百蚊,唔係乜鬼祟野 ...
符碌 發表於 2010-10-15 16:34

請問乜叫SAM版?
咁我淨買BODY 二手LENS不是更好?

回復 48# mo9394

手動 ISO 最低得200有無大影響?(單反新手唔太識 @@)

請問乜叫SAM版?
咁我淨買BODY 二手LENS不是更好?
ElvisC. 發表於 2010-10-15 16:59

55-200有兩個版本,一個普通冇摩打,一個就有摩打,個摩打叫SAM,基本枝550-200有冇摩打都唔係咁影響對焦速度,而且兩枝成像係一樣冇分別,SONY機係有機身摩打,所以玩普通版本係抵玩D
呢個情況下係淨買body收二手lens係抵D,某D特別情況下買雙kit版會抵,好似a550雙kit有地方做5000蚊唔洗

回復  mo9394

手動 ISO 最低得200有無大影響?(單反新手唔太識 @@)
hksteven 發表於 2010-10-15 17:02

近年 cmos 做得唔錯, iso200 不比 iso100 差, 畫質無影響.
不過如果想要長快門影野, 又想控制光圈不變, iso 的自由度細左會有少少麻煩. 不過講真, 真係長快門多數都會加 nd filter, 如果唔係點都唔夠慢. 有需要買 nd filter 時預多一個level 的filter 就得, 例如人地建議買 nd4 時, 你考慮買埋 nd8 可能會好少少

A550 都ok