新手想買單鏡反光 有入門級咩好推介

事因去睇Concert 買480飛
部Sony Cyber-shot DSC-WX1影出黎D相唔得
一來快門慢 連拍有鬼影 一張張影都係咁
以經2手渣機 手震都盡量避免
同埋D大光燈射落個人到影出黎D相好似發光物體咁
無論較場景模式定自動模式都係咁
請問係咩問題呢?
我諗最主要係5X後對唔到焦 我諗距離係10M左右

之因為咁 所以想買部單鏡反光 反正我自己都有用
最近睇中SONY部A55
如果新手買機 買佢KIT好定BODY另外買LENS?
又或者咁多位師兄有好介紹?
BUDGET就8K左右啦

A55 Kit (18-55) = $6790

Budget 8000 - 6790 = 1210
$1210 應該買唔到支Tele鏡

買雙kit = $8090

雖然A55 ISO超正, 但為左一次演唱會而買部單反
你諗清楚先啦

http://www.eprice.com.hk/dc/camera/?prod_id=671

不如買a33 + 雙kit

A55 Kit (18-55) = $6790

Budget 8000 - 6790 = 1210
$1210 應該買唔到支Tele鏡

買雙kit = $8090

雖然A5 ...
fo2live 發表於 2010-10-14 10:16

CONCERT已過:O)
我自己無聊都想搵下D細藝玩下
同埋DC仔影相質素的確唔係我杯茶
(又或者我唔識SET)

即係師兄建議先出A33玩熟再上其他機?
A33價性比比較好?
因為我唔想出一排又換果D情況
可能買黎用幾年 最多買下LENS 個BODY唔想成日換

How about Nikon D3100?
also ok gei.

CONCERT已過:O)
我自己無聊都想搵下D細藝玩下
同埋DC仔影相質素的確唔係我杯茶
(又或者我唔識SET)

即係 ...
ElvisC. 發表於 2010-10-14 11:04

A33 平成K, 只係少左GPS, 2百萬pixel, 3連拍
你買部平, D錢拎去買鏡
body 好快過時
轉頭就會出A77

*D3100 好似冇機身Motor

Yeap, D3100 without motor for AF lens...
otherwise a good travel DSLR

A33 平成K, 只係少左GPS, 2百萬pixel, 3連拍
你買部平, D錢拎去買鏡
body 好快過時
轉頭就會出A77

*D310 ...
fo2live 發表於 2010-10-14 11:15

想問下幾間廠有無優劣之分
邊間廠好D?

Go to showroom play play
see which camera you feeling comfort with

[del] post duplicated