想問下用SONY半透嘅師兄

其實塊嘢會唔會令少左好多光入?

有個朋友就話唔買SONY
因為佢用來影星 個SLT 會搞到吸左光 影唔到D暗星?
其實又係唔係真係會咁?

其實塊嘢會唔會令少左好多光入?

有個朋友就話唔買SONY
因為佢用來影星 個SLT 會搞到吸左光 影唔到D暗星?
...
cheungmanhoi 發表於 2/4/2012 16:19

NOT YET =.= .....

少左2-3級快門左右, 大概一格既iso

淚v3v 發表於 2012-4-2 04:30 PM

師兄,用EV(Exposure Value)表達會唔會好D呢?

師兄,用EV(Exposure Value)表達會唔會好D呢?
人中之龍 發表於 2012-4-2 16:53

師兄其實我對Exposure Value既認識真係唔深, 始終A55 無需去較EV值~ 通常M MODE~

淚v3v 發表於 2012-4-2 16:30

正確係1/3級EV

正確係1/3級EV
ahshing 發表於 2012-4-2 17:53

唔係好明?

我用a55影左超過30次星軌, 推測約少左1/3ev, 即係鏡頭f1.8同f2既差別, 影銀河, 星座, 星軌都冇任何問題, 人地用ovf頭則則構圖時, 我係用反mon放大14倍來構圖既

正確係1/3級EV
ahshing 發表於 2012-4-2 17:53

That's what I read from magazine testing.
i.e. 1/3 of a f-stop
like between 5.0 and 5.6  or 1.8 to 2.0 etc

我用a55影左超過30次星軌, 推測約少左1/3ev, 即係鏡頭f1.8同f2既差別, 影銀河, 星座, 星軌都冇任何問題, 人 ...
logistica 發表於 2012-4-2 09:15 PM

師兄有無相睇下 順手毒下我都好XD