關於手動閃燈的問題

如果插了手動閃燈在機頂,請問機身會不會根據閃光力度自動調校光圈快門感光度?

如果相機幫你計哂支燈用幾多出力,就要用幾多光圈同快門,咁同行P mode+TTL有乜分別...

又定係,你信唔過支燈計出黎既出力,咁就諗住手動出力然後相機自動光圈快門ISO,咁你又信得過自動光圈快門ISO?

如果相機幫你計哂支燈用幾多出力,就要用幾多光圈同快門,咁同行P mode+TTL有乜分別...

又定係,你信唔 ...
ahshing 發表於 2013-5-9 18:31

因為我對外置閃光幾乎完全無認識,但之後可能用到,所以想問下。
咁既係話,插左手動閃光之後要自己係機身減EV?

因為我對外置閃光幾乎完全無認識,但之後可能用到,所以想問下。
咁既係話,插左手動閃光之後要自己係機身 ...
alexngai 發表於 2013-5-9 18:34

你可以調返轉諗,如果相機測左測光係normal或者under少少,你就用返呢個值然後補燈,1/4爆光咪扭細d去1/16,唔夠光就再推大d出力或者推高d ISO/光圈

總之你明白只有ISO/光圈先會影響閃光出力,快門控制現場光呢個道理就得了

btw,如果你用A mode黎測光,除非你用auto ISO,否則+/-EV一定冇用,因為A mode +/-EV只會影響快門速度,但快門速度唔會影響閃光出力...所以一係用S mode,一係用M mode,咁會比較易控制

如果插了手動閃燈在機頂,請問機身會不會根據閃光力度自動調校光圈快門感光度? ...
alexngai 發表於 2013-5-9 17:48

你支咩燈先....?

你可以調返轉諗,如果相機測左測光係normal或者under少少,你就用返呢個值然後補燈,1/4爆光咪扭細d去1/16, ...
ahshing 發表於 2013-5-9 18:39

"總之你明白只有ISO/光圈先會影響閃光出力,快門控制現場光呢個道理就得了" <--- 我唔明!

"總之你明白只有ISO/光圈先會影響閃光出力,快門控制現場光呢個道理就得了"  ...
kevinckcheung 發表於 2013-5-9 19:00

咁你上網search下,或者搵本書睇下
http://lmgtfy.com/?q=%E9%96%83%E5%85%89+ISO+%E5%85%89%E5%9C%88

你支咩燈先....?
kevinckcheung 發表於 2013-5-9 18:58

未買

你可以調返轉諗,如果相機測左測光係normal或者under少少,你就用返呢個值然後補燈,1/4爆光咪扭細d去1/16, ...
ahshing 發表於 2013-5-9 18:39

謝謝師兄的提點,以前真的沒想到這些。

玩手動閃,枝閃可以變焦同加減出力,如全出 1/2,1/4,1/8 咁控制輸出

機身調 M,set定快門(閃燈同步範圍內),跟住就係以"光圈或ISO"去控制曝光

簡單講係 調 1閃燈出力 2光圈 3 ISO 構成