我想買偏光鏡 咩牌子好好

sony nex 16-50鏡 有冇得加filter架?
我想買偏光鏡    咩牌子好好   貴野平野有咩分別??  咩牌子又平又正~
定係買返sony 價錢差幾多

****同埋其實filter有幾多種類?? 通常用咩英文字眼區分??

有,直徑40.5 。
FIFTER 貴野平野分別,做工,鍍膜等。鍍膜比較差會影響到畫質。
另外厚漙會影響到黑角出現。
一般日本品牌﹐HOYA KENKO 以有質素保証。另外買漙身。NISI 就大陸品牌但OK 。瑪露美(Marumi)就日本品牌大陸做,一般D 而且厚身7MM 以有墨角。
http://www.eprice.com.hk/dc/talk/12/3647/
不同牌子CPL 的效果。
FIFTER 主要有UV (防UV 用,以前菲林必用,但現在當保護鏡)
SKYLINE 1A 1B 1A 上午用1B 下午用,像UV 用法。
CPL 偏光鏡減除反光用。
ND 減光用。
B81 82 等改變色溫,但現在有AWB 作用不大。
CROSS 10 宇星,SOFT 鏡影人用。

sony nex 16-50鏡 有冇得加filter架?
我想買偏光鏡    咩牌子好好   貴野平野有咩分別??  咩牌子又平又正~
...
oscar2 發表於 2013-5-13 17:17

唔好買40.5,又貴又少選手,買40.5 > 49 RING + 49MM CPL

唔好買40.5,又貴又少選手,買40.5 > 49 RING + 49MM CPL
恐怖份子 發表於 2013-5-13 19:46

朋友  我不明白是什麼意思....可否再講講

Filter step up/step down轉換環
佢叫你即係用49mm filter + 轉換環,用落40.5mm鏡頭前端到,將來換鏡都用得返

貴野用Nikon / B+W / Carl Zeiss.......etc.

力狂點算貴野?
QE3 發表於 2013-5-16 12:15 PM

我用開Nikon CPL II 77mm,成千銀一塊
O,Sorry,剛check過,宜家要$1380

我用 Nikon CPL II