上次去快圖尾晒相,用USB手指過JPG去晒,去到快圖尾睇唔到手指有相,仲比個職員串話手指冇相,返到屋企開,所有相都冇問題,之後再去多次,原來佢D機是過唔到大 file,一張JPG成24MB,要用佢入面部大機先過到,名位小心。

一張證件相可以好多要求既, 佢都要make sure你有跟足要求...

例如美國visa
...
raisin 發表於 2014-2-21 14:36

我來晒相你理得我點用!

上次去快圖尾晒相,用USB手指過JPG去晒,去到快圖尾睇唔到手指有相,仲比個職員串話手指冇相,返到屋企開, ...
kevinckcheung 發表於 21-2-2014 14:49

去快圖美, 當然是先執做300dpi俾佢啦... 仲等佢幫你resize咩?

如果同佢講話... 其實呢張唔係證件相, 我扮證件相玩下咋, 你照晒啦... 咁佢會唔會幫你晒? (我未試過咁樣晒證件相)

去快圖美, 當然是先執做300dpi俾佢啦... 仲等佢幫你resize咩?

如果同佢講話... 其實呢張唔係證件 ...
raisin 發表於 2014-2-21 14:53

我影RAW,所有JPG都是後製成300DPI,只是36MP開唔到!下次落去玩下先

我影RAW,所有JPG都是後製成300DPI,只是36MP開唔到!下次落去玩下先 ...
kevinckcheung 發表於 21-2-2014 16:30

例如想晒4R, 4" × 6", 要300DPI... 咁咪resize做 1200x1800囉

例如想晒4R, 4" × 6", 要300DPI... 咁咪resize做 1200x1800囉
raisin 發表於 2014-2-21 16:44

我D相一次過做 JPG,所有都保持 36 MP。 估唔到佢部機咁屎!

我D相一次過做 JPG,所有都保持 36 MP。 估唔到佢部機咁屎!
kevinckcheung 發表於 2014-2-21 16:59

MINI LAB用只可晒8吋紙的冲晒機開幾張24MP的相......
8吋紙的冲晒機CPU分分中E8200, Celeron.......

kevinckcheung 發表於 2014-2-21 16:59

還有.....佢部咁屎的機......最少要二~三十萬的(二手)
晒1張4R賺得幾儫只 ........
灯油火臘,人工,舖租..樣樣貴....相紙+葯水...........
現在山大砍埋唔一定有柴嫁 .........好多啲MINI LAB 係影証件相先燦得住.......

消費者有選擇權,咪幫親第二間囖!

n年前試過畀.tif (1800x1200)快圖美直出,顏色有問題,
但我無乜理理投訴丫,原來佢地好似只接受.jpg。
即日再畀sRGB .jpg佢地直出,正常晒。

ps.畀晒相舖resize絕對無好處!
resize一定會對sharpness有影響,如果有要求如我,會做好晒所有野畀佢地直出。
但曬相舖既標準同我既要求有太大距離,結果都係自已印算 XD