好似的確係行規。。。
如有不滿,可以選擇唔幫襯或自已印,我試過幫朋友印 XD

有無列明先?無ge入佢違反商品說明條例
Jackass_TMxCK 發表於 2014-2-14 18:32

如果仲諗住會幫襯晒相舖,就唔好玩到咁寸啦,搞到佢地執晒無so。。。
不過佢地執唔執對我無影響,無幫襯佢地十幾年。

張相影咩又關佢事
kevinckcheung 發表於 2014-2-14 19:57

咁每行都有佢(外人認為)古怪規矩麻,你可以唔跟唔幫襯。
快圖_肯曬,咪畀佢曬算囉,無乜好嘈。。。

I ,可能各位未必知經營印相鋪辛酸,我幾年前見到個post,剛剛仲search到,各位不妨看看。

希望大家睇曬 ...
WAI2 發表於 2014-2-15 22:13

曬相舖難做係事實,不過果位殺人王係好老士,
佢係dc兇好多分身,經常扮客hardsell自已。。。。
最後佢間舖好似做唔住執左,去第d舖打工,都要賣廣告,話佢打工度曬相有幾好,blablabla

香港人的價值一向都係好奇
小生意搵你幾十蚊 講到得罪個客全家一樣,但d名店名牌怎至地慘商搵你笨更多 又 ...
迷 發表於 2014-2-15 23:41

欺善怕惡。。。。
曬相曬幾百萬都無得威,但名店d野就唔同啦

我用Sony的
edwardlau 發表於 2014-2-17 13:10

仲有相紙賣?好似無再出機lu。

快圖美幫到你,我兩年前已經畀人咁對待。
我個次仲絕…佢收我相個時冇睇,到晒左出黎先話要收咁貴,而且話 ...
rickee 發表於 2014-2-18 11:38

呢d咪害群之馬囉!
無人會知佢d乜鬼野行規。。。佢可以唔做,或講明收貴d先做,但唔係咁樣打死狗講價囉!
根返樓上既講法,佢夠膽收咁貴,到時做証果邊唔收貨,係咪會賠償先!?

n年前試過畀.tif (1800x1200)快圖美直出,顏色有問題,
但我無乜理理投訴丫,原來佢地好似只接受.jpg。
即日再畀sRGB .jpg佢地直出,正常晒。

ps.畀晒相舖resize絕對無好處!
resize一定會對sharpness有影響,如果有要求如我,會做好晒所有野畀佢地直出。
但曬相舖既標準同我既要求有太大距離,結果都係自已印算 XD

ps2. 如果對色彩有要求,又願意花多少少錢,可以考慮professional service,
4R的話,一張$10-20左右啦,唔知有無加價。。。。

有冇差咁遠?
kevinckcheung 發表於 2014-2-21 22:19

.tif 同 .jpg,真係差好遠,正常視力色覺一定睇得出。
.tif出怪色,點解我無問,亦無乜興趣知,畀 .jpg佢無事就得啦 XD