關於隨街影心態

入左部袋機之後,成日想係條街度影下D靚既人同物。影物就當然冇咩問題啦, 但係影人會驚比人鬧... YOUTUBE 個英文黃種人成日都周圍去影人, 真係唔驚比人鬧... 做到TAKE AND RUN 真係唔容易... 定係外國會容易D呢?

請問 CHING 們會點樣去處理呢個問題呢?

唔好攞大大部既單反,攞 nex +餅比較好,手動鏡都得。唔駛特登鬼鬼鼠鼠(唔識打字),低低調調影,比 ...
anonymoushk 發表於 2014-3-2 00:29

同意, 之前試過請教過某位香港有名既Street Photographer, 佢當初係係屋企練盲拍, 即係類似ching你講set好焦距去影, 再加上經驗, 自自然然就唔使睇vf都好易中焦.

所以用片幅細既相機係有好處, 因為片幅相, 相對同樣光圈之下景深更深.

不過諗起當初學影street photography, 真係好鬼怯, 後來影得多(都係影左幾個月左右), 膽大左, 其實又無乜野. 有時心態就係當正自己係Tourist, 反正D遊客都係周街影架啦XDD

A77 扭MON

我今早諗過... 會唔會衣著整齊 (當然係靚仔仲好) 會少D阻滯呢...?
amb_cpl 發表於 2014-2-28 01:39

唔好攞大大部既單反,攞 nex +餅比較好,手動鏡都得。唔駛特登鬼鬼鼠鼠(唔識打字),低低調調影,比人丙咪 sorry 同應要求剷相囉。大部份香港人見你周街影又唔係" 影奇怪野" / "大支長焦白鏡四圍指" 通常都幾合作,聖誕/新年之類試過有D會問你攞返相 (wifi card 搞掂~)

or 用超焦距/ preset 人肉對焦,手動鏡好係set好對焦位後唔會 reset , 用 50mm + 大陸 booster set 3m focus , F 5.6  ,對焦距離自己預下,有需要就調一調。 熟手果D 前輩支鏡轉幾多度影幾遠既野背哂位,望都唔駛點望 lol~ 放響肚腩前按快門即可

好多street photography既相, 被攝物其實都會望到鏡頭...我覺得又無乜野, 你睇下Steve Mccurry同William k ...
chris_kai_kai 發表於 2014-3-1 15:31

無錯﹐其實 street doc 或者所謂o既 snap 可以好闊﹐無話點先係o岩回就係錯。
要自然定要其他﹐係作者o既決定﹐自然需要某o的方式去達成。
睇o黎樓主似乎未太了解自己想點。
無所謂o既﹐出去狂抽一下﹐唔試過就唔會搵到條路。

咁講可能會得罪人,其實3唔識7有咩好影
killuakam 發表於 2014-3-1 12:07

又唔會話得罪o既﹐吹下水無咩所謂。
有時未必下下都可以太理性﹐一刻o既觸動話o黎就o黎。
你可以諗諗 ..... 係唔係識得對像先叫有o野好影 ......
世上題材何其多﹐阿雀阿虫叫都係無名無姓﹐唔少人連品種都未必認到 ...... 一樣咁多人影。
各人對唔同事物有唔同o既感興o者。

個目標留意到你影佢, 表情已經無咁自然啦...
raisin 發表於 2014-2-28 15:16

街拍最難就係點樣融為一體

個目標留意到你影佢, 表情已經無咁自然啦...
raisin 發表於 2014-2-28 15:16

好多street photography既相, 被攝物其實都會望到鏡頭...我覺得又無乜野, 你睇下Steve Mccurry同William klein, o的相全部兜口兜面拍, 甚至係專登引起被攝物注意.

自然抑或唔自然, 是旦一個選擇都會係一種規條同局限, 當年Cartier Bresson夠話影相唔好落閃, 結果後來歷史證明左, 根本其實無咩所謂.

不過專登走返轉頭去人地前面影就未試過, 跟住目標後面一段時間就試過幾次...lol

回復 29# raisin

又係喎... SNAP SHOT 最重要係影到目標自然既一面...